Familiestrijd op het schaakbord

Jeugdcompetitie ronde 18

Donderdag 26 januari 2012 - Met in totaal 10 partijen bij de jeugd sprong de familiestrijd tussen de gebroeders Spruit er uit. De grote vraag was op de jeugdavond wie is de betere? Die vraag was nog best lastig, is het Robert Spruit of zijn jongere broertje Mark Spruit. Allebei presteerden ze goed op de afgelopen toernooien, helaas plaatste Robert zich net niet voor het NHSB PK, en Mark net niet voor het NK pupillen.
Laten we maar gauw beginnen. Mark speelde met wit tegen zijn broer Robert. In het middenspel verloor Mark een stuk, dat probeerde hij nog te herstellen maar Robert maakte geen fouten, en profiteerde van een tweede fout in het eindspel van Mark, en zo was de zege binnen 0-1.
Armando Noordzij was net terug van een drukke periode op school en kreeg meteen de koploper van de competitie tegen zich: Barry Broek. Armando die een aantal weken niet geschaakt had ging kansloos ten onder tegen Barry die in optimale vorm is.
Michiel van der Valk Speelde tegen een op winst spelende Lars Boesmans, en dat was ook te merken. Lars speelde agressief en probeerde op allerlei manieren stukken te winnen van Michiel. Lars kwam op voorsprong en profiteerde kort daarna van een fout van Michiel die mat in één over het hoofd zag.
Bram Zwart die erg goed speelt de laatste tijd bij de jeugd moest tegen Lars Pijpers die al wat meer ervaring heeft. Bram en Lars gingen gelijk op, en op een gegeven moment pakte Bram het initiatief en gaf dat niet meer uit handen 1-0.
Gijs Mertens kreeg een sterke tegenstander voor zich: Isa Bosztoprak. Gijs die nog niet zo lang schaakt speelde heel goed, maar kon niet tegen het geweld op wat Isa vertoonde 0-1. Dat was ook in de partij van Vincent Zeeman en Abigoul Busman het geval. Vincent die al wat langer schaakt dan Abigoul had weinig moeite, en kon vrij eenvoudig het punt bijschrijven, waardoor hij bij Isa in het spoor blijft in groep 2.
Job Elsendoorn die bovenaan het klassement meedraait wilde aansluiting houden met de top, maar daarvoor moest wel eerst gewonnen worden van Jeroen van der Valk. Het werd Job niet heel lastig gemaakt door Jeroen. Jeroen kwam een stuk voor en kwam daarna ook in een penning terecht. Uiteindelijk zette Job simpel mat, hierdoor blijft de top 3 dichtbij elkaar.
Levi Denneboom en Jens Elsendoorn maakten er een zeer korte partij van. Levi zette na een zet of 10 Jens mat, wat totaal door Jens over het hoofd werd gezien.
Daarentegen maakten Holly Moelee en Isra Bosztoprak er een langere partij van. In het begin was het meer schuiven dan schaken, maar toen er afgeruild moest worden kwam Holly er beduidend beter voor te staan dan Isra: 2 stukken voor. Zelfs dit bleek uiteindelijk niet genoeg in het eindspel waardoor het duel in het remise resulteerde.
En dan de laatste partij van de avond van ons nieuwe lid Heikki Busman en de al wat langere spelende Lorenzo Harmsen. Heikki die pas 5 jaar is en pas 2 weken schaakt bouwde zijn stelling goed op, helaas zag hij een dubbele aanval van Lorenzo over het hoofd wat hem een stuk koste. In het eindspel snoepte Lorenzo de pionnen van zijn tegenstander af, en kon hierdoor promoveren en zijn tegenstander Heikki mat zetten.

Ingmar Visser