OBS de Windroos nadert Noord-Hollandse schaaktop

Uit De Jutter van 27 maart 2003


Van links naar rechts Nina Schumacher, Kevin Dekkers en Roman Schumacher. Achter Kevin Rutger Poppe.

Regio - Afgelopen zaterdag, 22 maart, zijn in Krommenie de jaarlijkse Noord-Hollandse kampioenschappen schaken voor basisscholen gespeeld. Voor OBS de Windroos uit Velserbroek had het team, bestaande uit Roman Schumacher, Kevin Dekkers, Nina Schumacher en Rutger Poppe, zich eerder deze maand met overmacht tijdens de Zuid-Kennemerland kampioenschappen geplaatst voor dit toernooi. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen en in stilte werd gemikt op een uitslag bij de eerste vier, hetgeen zou leiden tot deelname aan het Nederlands kampioenschap.

Al snel bleek dat deze regiovertegenwoordigers uit Velsen het niveau van de Noord-Hollandse scholenschaaktop toch iets te licht hadden ingeschat. Voordat onze jeugdige pupillen dit onderkenden hadden ze al twee verliespunten aan hun broek en moesten zij genoegen nemen met een 21ste plaats van de 30 deelnemende teams.

Met het besef dat de eer van de Windroos hier niet mee was gediend en de stimulans die uitging van de aanwezige leerkrachten - waarvan enkelen tijdens een partijtje tussendoor de oren werden gewassen - moest er derhalve uit een ander vaatje worden getapt. Dit had tot gevolg dat het team zich herpakte en alles uit de kast haalde om een hogere klassering te halen. Dit pakte goed uit wat leidde tot het besef van andere teams dat met de leerlingen van OBS de Windroos wel degelijk rekening moest worden gehouden. Ondanks strategische en tactische hoogstandjes kon niet voorkomen worden dat het team, langzaam maar zeker, zich naar de top terugvocht. Het was jammer dat in de voorlaatste partij de punten moesten worden gedeeld. Desondanks was de uiteindelijke 7e plek die werd bereikt een resultaat waar Velsen trots op mag zijn. Het was immers voor de eerste keer dat de Windroos zich manifesteerde op een dergelijk toernooi en de ervaringen zullen ongetwijfeld worden benut om het aanwezige potentieel te ontwikkelen.

De stimulans die de school biedt en de vaardigheden die de jonge schakers hebben zullen er zeker toe leiden dat de Windroos zich volgend jaar zal kunnen revancheren op de Noord-Hollandse kampioenschappen schoolschaak.