Seaport TV (vrijdag 25 + zondag 27 februari 2005)

Schoolschaakkampioenschap Velsen

Bekijk de videoZaterdag 19 februari organiseerde schaakclub
"Kijk Uit" in samenwerking met de gemeente Velsen het Schoolschaakkampioenschap 2005 voor basisscholen.

Alle basisscholen mochten meedoen en de winnende school mag de gemeente vertegen-woordigen in de finale van het Noord-Hollands Kampioenschap Schoolschaken.

Bekijk de video (18.2 MB)
Windows Media Player
Video grootte: 352 x 264

Uit De IJmuider Courant (maandag 21 februari 2005)

Schaakteam van Windroos weer 't best

Velsen - Voor de derde keer op rij heeft basisschool Windroos het schaakkampioenschap in Velsen gewonnen. Het team van Windroos 1 was in de zaterdag gehouden finale net iets beter dan het eerste team van school Het Kompas.
Op de derde stek eindigden de schakers van de Pleiaden. Voor de Windroos houdt de overwinning in dat de school de wisselbeker definitief mag houden.
Het toernooi werd gehouden in het clubgebouw van schaakvereniging 'Kijk Uit' aan de IJmuidense Eksterlaan. In totaal deden elf teams mee aan het kampioenschap. Er werd gespeeld in teams van elk vier kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Iedere deelnemer had per wedstrijd een kwartier de tijd om te spelen.
De Windroos speelde met een heel nieuwe bezetting. De scholieren mogen 19 maart meedoen aan de finale van het Noord-Hollands kampioenschap Schoolschaken in Krommenie.

Uit Nieuwsblad IJmuiden (woensdag 23 februari 2005)

Schaaktitel voor
De Windroos

De Windroos is winnaar geworden van het schaakkampioenschap voor basisscholen in Velsen. Dit kampioenschap vond afgelopen zaterdag plaats in het gebouw aan de Eksterlaan in IJmuiden. Zes basisscholen deden hieraan mee, verdeeld over 11 teams. Uiteindelijk streek het eerste team van De Windroos met de hoogste eer. Het is de derde keer dat dit team, onder aanvoering van Nina Schumacher (zie foto), de schaaktitel voor basisscholen in de wacht sleept. Het Kompas eindigt op de 2e plaats, de derde plek was voor Pleiaden.

Uit Huis-aan-Huis (donderdag 24 februari 2005)

Schoolschaakkampioenschap

Windroos wint voor derde keer op rij

IJMUIDEN - Afgelopen zaterdag werd in het Jan Ligthart-gebouw in IJmuiden het schoolschaakkamploenschap voor basisscholen gespeeld. Het was een voorronde voor het Noord-Hollandse en uiteindelijk het nationale kampioenschap. De organisatie in Velsen is in handen van André Kunst en Andries Visser van schaakclub Kijk Uit.

Elf teams van zes basisscholen in de gemeente nemen deel aan het kampioenschap. Elk team bestaat uit vier leerlingen. Telkens na een ronde worden de uitslagen door Kunst in de computer verwerkt en zo snel mogelijk op het whiteboard in het speellokaal geschreven. De jonge schakers houden de stand gespannen bij. Titelverdediger De Windroos uit Velserbroek staat al snel bovenaan. Het team, dat bestaat uit Joris Busink, Michael Udink, Nina Schumacher en Wilbert Akkermans, wint uiteindelijk het toernooi. Na tien ronden heeft Joris negen partijen gewonnen, Nina won er acht en heeft één remise gespeeld en Michael heeft alles gewonnen. Wilbert is niet helemaal zeker over hoeveel hij er gewonnen heeft:  'Maar toch wel de meeste,' schat hij  in. Joris speelt al vanaf zijn vierde of vijfde

jaar schaak. Hij vind het 'gewoon leuk, omdat het heel rustig is. Soms is het spannend en soms heel makkelijk'. Dat laatste blijkt vooral van de tegenstander af te hangen. Nina speelde ook vorig jaar mee. Als tweede en derde eindigen Het Kompas 1 en De Pleiaden. De Windroos won vorig jaar ook het Noord-Hollands kampioenschap en werd vervolgens tiende bij het nationale kampioenschap. Op 19 maart verdedigen Joris, Michael, Nina en Wilbert de eer van De Windroos tijdens het Noord-Hollands kampioen-schap in Krommenie

Harriët Hoek

Het winnende team van de Windroos met vlnr. Nina, Joris, Michael en Wilbert

Uit De Jutter/De Hofgeest (donderdag 24 februari 2005)

Al voor de derde keer won een team van De Windroos het schoolschaak-kampioenschap van Velsen

Schoolschaak Velsen 2005

De Windroos voor derde keer kampioen

Velsen - Al voor de derde keer eindigde een team van De Windroos uit Velserbroek op de eerste plaats bij het schoolschaakkampioenschap van Velsen. Het Kompas eindigde op de tweede plaats, de Pleiaden op de derde plaats.
Zaterdag 19 februari 2005 heeft aan de Eksterlaan te IJmuiden het jaarlijks schoolschaak kampioenschap van Velsen plaatsgevonden. Een evenement waarbij alle basisscholen in de gemeente Velsen waren uitgenodigd. Dit jaar gaven 6 basisscholen gehoor aan deze uitnodiging, verdeeld over 11 teams. Elk team bestond uit 4 spelers en aangezien sommige teams ook een reserve speler meenamen, waren er zo'n 50 spelers aanwezig.
Om 10:00 uur was de aanvang van het toernooi. Maar om 9:00 uur begonnen de eerste spelertjes binnen te druppelen, die zich alvast door middel van een oefenpartijtje warm probeerden te spelen. Even na tienen begon het toernooi dat op voorhand bijzonder spannend leek te worden want een echt uitgesproken favoriet voor de titel was er niet. Kanshebber was De Windroos 1, de winnaar van de afgelopen 2 jaar. Weliswaar hadden ze hun complete team moeten afstaan aan het voortgezet onderwijs maar ook nu waren ze vertegenwoordigd met een sterk team onder aanvoering van Nina Schumacher. Het Kompas 1, met drie clubspelers van Kijk Uit onder aanvoering van Ingmar Visser, was misschien lichtjes favoriet maar zeker niet meer dan dat. En ook de Pleiaden met de twee sterke clubschakers Kai Swier en Sean Peters hoorden bij de favorieten.
Maar het belangrijkste was natuurlijk ook nu weer het spelplezier, en dat was volop aanwezig, compleet nieuwe varianten van het herdersmatje werden op het bord getoverd.

Totaal verloren stellingen werden in pat omgezet. En een hoop onbekende openingsvarianten waren op de borden te bewonderen. Kortom voor de toeschouwers en spelers was er veel te beleven. De strijd om de titel ontwikkelde zich inderdaad tussen de drie bovengenoemde scholen waarin het Kompas 1 en de Windroos 1 de beste papieren leken te hebben. Tot aan de zesde ronde gingen De Windroos 1 en het Kompas 1 dan ook gelijk op, onderling hadden beide teams gelijk gespeeld. Zodat het verschil tegen de andere teams moest worden neergezet. Allereerst verloor het Kompas 1 verrassend van de Pleiaden die in hun kopman Kai Swier de topscorer van hun team hadden. Kai op bord 1 won 9 keer en speelde 1 keer remise, een prima resultaat. Ook de Windroos 1, met in hun midden Michael Udink de beste speler van het toernooi met 10 punten uit even zovele partijen oftewel een 100% score, liet in deze fameuze ronde verrassend een puntje liggen tegen De Ark 1, maar hadden nu in de tussenstand één punt meer dan Het Kompas. Het verschil was gemaakt. Daarna won het Kompas weliswaar de overige partijen, maar ook De Windroos liet zich niet meer in met puntverlies, zodat de titel voor derde maal op rij naar de school uit de Velserbroek gaat. De Windroos 1 zal dus voor de derde opeenvolgende keer de gemeente Velsen vertegenwoordigen in Krommenie tijdens de Noord-Hollandse kampioenschappen. Terugkijkend op het toernooi, kan met een gerust hart gezegd worden, dat het een zeer boeiend toernooi was en de schaaksport bij de jeugd springlevend is.  Gedetailleerde uitslagen, eindstand en foto's zijn te zien op de website van Kijk Uit: www.schaakclubkijkuit.nl.