Meisjes van Kijk Uit zitten Dick Wijker op de hielen

Jeugdcompetitie ronde 2

Bij de aankondiging van het nieuwe schaakseizoen voor de jeugd stond in deze krant: 'Dick Wijker is de verdedigende titelhouder van vorig seizoen, Vorig seizoen werd hij voor de derde maal jeugdkampioen van Kijk Uit met de formidabele score van 33,5 punten uit 41 partijen. Aan de andere jeugdschakers dus de taak om Dick nu eens van de troon te stoten'. Welnu, deze oproep was niet aan dovemans oren gericht want twee schakende meisjes, te weten Nina Schumacher en Mirjam Visser, leggen de kampioen het vuur aan de schenen. Beiden hebben tot nu toe al hun partijen gewonnen en staan slechts een puntje achter op de huidige nummer 1, Dick.
Nina Schumacher moest het opnemen tegen Rick Mussche. Nina zette Rick meteen in de opening al onder grote druk en voor Rick, toch altijd goed voor een aanvallende partij, was het 'alle hens aan dek'. Rick liep echter grote averij op en kon opgeven.
Mirjam Visser kreeg te maken met Sean Peters. Sean won al heel snel de kwaliteit en vertoefde waarschijnlijk al in hogere sferen. Een mataanval werd door hem niet opgemerkt en Sean was weer terug op aarde.

Nina Schumacher

Mirjam Visser

Dick Wijker kwam tegen Marcel Geschiere niet ongeschonden uit de opening. Marcel veroverde een pion en een verassing leek er aan te komen. Marcel verloor echter zijn concentratie, verloor een stuk voor 2 pionnen en daarna werd hij ook nog eens gefopt door een vork, wat hem een volle toren kostte. Dick won daarna eenvoudig de partij.
De spannendste partij was tussen Siebren Frolich en Iwan Cordia. Evenals vorige week gaf Siebren materiaal weg. Verbeten vocht Siebren verder, maar Iwan gaf geen krimp en na ruim een half uur schaken had Iwan zijn overwinning binnen.
Een andere topper was tussen Jasper Weber en Ingmar Visser. Jasper is een van de weinige jeugdschakers die opent met d2-d4. Ingmar was dan ook meteen van de leg en moest een pion inleveren. Jasper en Ingmar ruilde toen alles netjes af (ondertussen had Ingmar nog wel een pionnetje teruggesnoept) en Jasper dacht remise in zijn zak te hebben. Maar Ingmar kan erg goed tellen en dat is bijzonder handig in het eindspel en ook nu betaalde zich dat uit. Ingmar promoveerde en iedereen dacht, nu is het afgelopen, maar Jasper bouwde er nog een subtiel patvalletje in. Helaas voor Jasper doorzag Ingmar de patval en Ingmar kon de punten in ontvangst nemen.
Zev Joosten leverde opnieuw een knappe prestatie, nu versloeg hij Thomas Otte. Julian Lastdrager die vorige week nog met de schrik vrijkwam tegen Nigel Verweij moest het nu opnemen tegen Denny Verweij. Julian toch wel een beetje geschrokken van vorige week, maakte nu geen fout en won zorgvuldig zijn partij.
Nigel Verweij speelde tegen Wouter Dekker. Wouter met meer schaakervaring dan Nigel maakte evenmin een fout.
Dan rest nog het derde meisje Vera Wu, voor het eerst op de vereniging. Vera speelde tegen Thomas Pruiksma. Na een half uur spelen vond Vera dat ze in de voetsporen van Nina en Mirjam moest treden en zette Thomas mat.

Jeugdleider Andries Visser