Jeugdcompetitie Kijk Uit bol van spanning

Jeugdcompetitie ronde 3

In de derde ronde van de competitie is er weer heftig gestreden voor een goed resultaat. De ogen waren uiteraard gericht op de dames Nina Schumacher en Mirjam Visser, die na vorige week Dick Wijker akelig dicht genaderd waren. Dick moest het dan ook opnemen tegen Mirjam. Het werd niet de partij waar op gehoopt was. Al vrij vroeg in de partij besloot Mirjam ten aanval te gaan en geen aandacht meer aan haar verdediging te schenken. Dick sloeg ogenblikkelijk in en er ontstond een gat in de koningstelling van Mirjam, waardoor haar koning lelijk op de tocht kwam te staan. Dick bracht allerlei stukken naar het rampgebied en na een paar zetten had Mirjam de keuze, mat of de dame geven, uiteraard koos Mirjam voor het laatste. Het betekende wel dat Mirjam met een dame minder een ongelijke strijd voerde en een even later kon Mirjam dan ook opgeven.


Dick Wijker tegen Mirjam Visser in gevecht om de koppositie

De andere toppartij van Nina Schumacher en Ingmar Visser had een heel ander verloop. Zorgvuldig ging Nina ten aanval. Ingmar liep steeds een tempo achter en probeerde nog allerlei verdedigende zetten te vinden, maar dat voor de meeste schakers verdedigen moeilijker is dan aanvallen, ondervond nu ook Ingmar. Hij kwam steeds meer in het nauw en Nina toverde de ene goede aanvalszet na de andere op het bord. Ingmar's koningsstelling werd volledig weggeblazen en kon opgeven.


Nina Schumacher tegen Ingmar Visser ook in gevecht om de kop

Zev Joosten die dit seizoen voor het eerst aanwezig is en de eerste partijen had gewonnen, moest het nu opnemen tegen Sean Peters. Sean die al wat jaartjes meeloopt op schaakclub liet zien dat ervaring zeer belangrijk is, en gedegen won Sean zijn partij.
Marcel Geschiere en Rick Mussche troffen elkaar. Beide spelers houden wel van een aanvalspartijtje. En ook nu was het weer een spektakelstuk. Rick dacht Marcel mat te zetten, maar Marcel had nog een tussenschaak in petto waardoor de partij volledig kantelde en Marcel de partij won na allerlei wonderlijke zetten.
Iwan Cordia en Kai Swier hielden elkaar lange tijd in evenwicht en een remise leek dan ook onvermijdelijk, maar een onzorgvuldigheidje van Kai bracht Iwan de punten.
Wouter Dekker en Siebren Frolich was een partij waarin het krachtsverschil toch een beetje te groot was. Siebren is eenvoudig nog een maatje te groot voor Wouter.
Erwin Hendriks tegen Jasper Weber was een partij die wel in evenwicht was. Alleen hadden beide spelers een ongelukkige seizoenstart en hadden nog geen punten gescoord. Erwin begon fel en leek dan ook snel de partij te beslissen, maar Jasper vocht zich terug en beide spelers gingen met twee torens het eindspel in. Erwin speelde het zorgvuldiger en won dan ook de partij.
Rest nog de partij tussen de broertjes Pruiksma, Chris en Thomas.


De gebroeders Pruiksma: Chris (links) en Thomas

Na een gelijk opgaande strijd waarin nog wel eens wat over het hoofd werd gezien, mocht Chris de overwinning in ontvangst nemen.

Andries Visser