Een wonderlijk avondje

Jeugdcompetitie ronde 8

Er zijn dagen dat het 'normale' even niet aanwezig is. Zelfs in de toch overwegend logische wereld der schakers.
Afgelopen donderdag was het raak. De avond leek normaal te beginnen. Ingmar Visser speelde tegen Kai Swier opnieuw een prima partij, net als vorige week met een loperoffer op h6 en Kai liep geforceerd mat. Het was Ingmar's vijfde opeenvolgende overwinning. Hij is dan ook de directe belager van koploper Dick Wijker.
Dick had weinig moeite met Jasper Weber. Jasper die steeds meer stukken begon te verliezen, begon tegen beter weten in Dick remise aan te bieden. Een laatste strohalm wellicht, die door Dick uiteraard werd afgewezen.

Daarna begon een reeks partijen die een bizar verloop kenden. Allereerst tussen Mirjam Visser en Koen Christiaan. Koen die dit seizoen nieuw op de club is, leek voor een sensatie te zorgen door de ervaren Mirjam te verslaan. Koen had een vrijpion laten promoveren tot dame. Dit resulteerde in een eindspel koning tegen koning + dame, voor velen al genoeg om het bijltje er (terecht) bij neer te gooien. Zoniet Mirjam (misschien zelf nog het meest verrast), er werd doorgepeeld en Koen zette Mirjam pat! Verrassend, maar het de koek was nog niet op; Koen dacht dat hij had gewonnen. Hij was niet op de hoogte van de pat regel.
Iwan Cordia tegen Nina Schumacher was ook een partij die een enerverend verloop kende. Nina leek eenvoudig te gaan winnen, maar Iwan kwam met torens de zevende lijn binnen en mistte zelfs een keer mat. Nina promoveerde een pion tot dame, terwijl Iwan mat in 4 aan het berekenen was. Geen van beide spelers deed nog aan de verdediging en uiteindelijk zette Nina Iwan mat. Een schrale troost was er voor Iwan, het mat in 4 klopte.
Siebren Frolich tegen Erwin Hendriks, ook die partij had geen normaal verloop. Siebren begon desastreus, liep in een vork en verspeelde zijn dame. Daarna rechtte Siebren zijn rug en probeerde alsnog spel te krijgen. Erwin gaf echter weinig toe en begon dan ook aan een eindspel (2 torens tegen dame + toren) dat dan ook gewonnen moest zijn voor Erwin. Er was een 'klein' probleempje: Erwin's toren stond op de tocht. Siebren liet zien dat hij nog wel eens iets opsteekt tijdens de schaaklessen; door de dame van Erwin buitenspel te zetten, bereikte hij met zijn toren eeuwig schaak.


Erwin Hendriks

De vierde 'abnormale partij' ging tussen Vera Wu en Julian Lastdrager. Vera kwam al heel snel een dame en een paard voor, en het pleit leek beslist. Tja, maar niet op zo'n avond als deze. Vera leverde alles in en Julian won alsnog de partij.

De hoog op de ranglijst geklasseerde Wim Dijkman moest het opnemen tegen Sean Peters. Sean viel met 2 paarden en 2 lopers Wim's verdediging binnen, en daar werd toch wel wat te veel schade aangericht. Sean won daarna eenvoudig de partij.
De partij tussen de nieuwkomers Chris Pruiksma en Tim Boudestein werd door de scheidsrechter remise gegeven, zij stonden beiden schaak.
Verder won Wouter Dekker van Thomas Otte op deze wonderlijke avond waarin de schaakwetten tot het uiterste werden beproefd.

Andries Visser