Sean de complimenten,
Dick de punten

Jeugdcompetitie ronde 10

Schaken kan net als andere sporten soms heel onrechtvaardig zijn. De partij tussen Dick Wijker en Sean Peters is er een goed voorbeeld van. Sean die in het begin van de partij een toren van Dick buit maakte, ging er eens goed voor zitten. Ruimschoots de tijd nemend voor alle zetten. "Nu of nooit" zal Sean wel gedacht hebben. Ook Dick nam de tijd, zorgvuldig manouvererend om grotere schade te voorkomen. Alle ingrediënten dus voor een boeiende partij, en dat werd het ook. Dick won een loper terug, maar daarop bouwde Sean een matdreiging in. Dick raakte daardoor in een zeer onaangename positie en moest nog een toren weggeven. Het leek een kwestie van tijd dat Dick mat ging lopen. Maar ondertussen tikte de klok "vrolijk" door. Beide heren hadden toen nog één luttele minuut op de klok, en terwijl Sean op zoek was naar het mat viel zijn vlag! Verloren met een voorsprong van twee torens, tegen een loper. Soms zit het niet mee.


Sean Peters (rechts) won bijna van Dick Wijker

Een hele ander partij was die van Iwan Cordia tegen Ingmar Visser. Ingmar dreef de koning van Iwan uit zijn rokade stelling, en zette hem op de rand van het bord mat. Zodat zijn zevende overwinning op rij een feit was. Daarna analyseerde beide heren hun partij nog een kwartiertje na als echte profs.
De partij tussen Mirjam Visser en Erwin Hendriks, werd eenvoudig gewonnen door Mirjam. Mirjam die bijzonder scherp speelt, won in de opening al een stuk en ging daarna door met materiaal winnen.
Nina Schumacher is uit vorm, na een prima competitiestart (de eerste 4 rondes gewonnen), met overwinningen op Dick, Ingmar en Siebren, zit er nu de klad in. Tegen Jasper Weber verloor zij een stuk en dat verlies kwam Nina niet meer te boven. Jasper lijkt te slagen met zijn inhaalrace. Na een matige seizoenstart, staat hij nu op een gedeelde vijfde plek.
Een soortgelijk verhaal is de partij van Kai Swier en Rick Mussche. Kai finaal uit vorm en Rick bezig met een inhaalrace. Kai, waarschijnlijk met zijn gedachte bij Sint Maarten of Sinterklaas, deed absoluut niet onder in vrijgevigheid voor beide heren zodat Rick eenvoudig de partij won.


Kai Swier tegen Rick Mussche

Koen Christiaan tegen Marcel Geschiere werd een overwinning voor Marcel. Marcel had Koen met een leuke matcombinatie het nakijken gegeven.

Koen Christiaan wordt matgezet door Marcel
Geschiere na ... Ta1 schaakmat

De partij tussen Wim Dijkman en Wouter Dekker was niet echt interessant. Wouter was veel te onrustig en gaf alles weg.
De partijen tussen Chris Pruiksma tegen Julian Lastdrager en Denny Verweij tegen Siebren Frolich werd gewonnen door de zwartspeler.
De beide Thomassen hielden elkaar in evenwicht. Thomas Otte won van Nigel Verweij en Thomas Pruiksma verloor van Zev Joosten.

Andries Visser