Ingmar neemt revanche op Dick

Jeugdcompetitie ronde 13

In de dertiende ronde van de schaakcompetitie stond het duel tussen de nummers 1 en 2, respectievelijk Dick Wijker en Ingmar Visser, op het programma. Dick zou bij een eventuele winst al aan de titel kunnen gaan denken, maar zover kwam het niet. Ingmar verdedigde zich met zwart met de Pirc verdediging. Dick wist niet veel meer te bedenken dan de zwarte lopers af te ruilen, maar verloor daarna onnodig een pion en dat verlies kwam hij niet meer te boven. Ingmar manoeuvreerde zorgvuldig naar een eindspel met een pion meer en toen Dick ook nog de torens afruilde, was het pleit beslecht. Ingmar had zijn revanche voor de aan het begin van deze competitie geleden nederlaag tegen Dick.


De strijd om de koppositie: Ingmar Visser (links) tegen Dick Wijker

Voor een grote verrassing zorgde Julian Lastdrager door Erwin Hendriks te verslaan. Erwin niet helemaal bij de les ging na enkele zetten al mat.


Erwin Hendriks (links) ging ten onder tegen Julian Lastdrager

Marcel Geschiere bevestigde zijn grote vorm door Kai Swier te verslaan. Marcel ontwikkelde heel knap zijn stukken en daarna zette hij een verwoestende aanval in op de stelling van Kai.
Mirjam Visser had weinig moeite met Jasper Weber. Mirjam had een paard en een dame voor de koningstelling van Jasper. Daarop maakte Jasper een fout door de verkeerde pion naar voren te spelen en kon Mirjam Jasper eenvoudig mat zetten.
Het duel tussen Siebren Frolich en Nina Schumacher werd gewonnen door Nina. Een partij waarin heel veel mogelijkheden lagen voor Nina; zoveel mogelijkheden dat Siebren ook ging zoeken naar de mooiste combinatie voor haar. Noem het maar de schoonheid van het spel.


Nina Schumacher tegen Siebren Frolich

Rick Mussche begint langzaam uit het dal te kruipen. Hij versloeg de dit seizoen sterk spelende Wim Dijkman. Rick met een paard en een pion méér in het eindspel, speelde het koelbloedig uit.


Rick Mussche versloeg Wim Dijkman

Iwan Cordia tegen Sean Peters werd gewonnen door Iwan. Na een lange partij had Sean de keuze mat te gaan of groot materiaal te verliezen. Hij koos de eerste mogelijkheid.
Koen Christiaan rekende heel snel af met Thomas Otte door hem in het begin van de partij al mat te zetten.
Zev Joosten veroverde tegen Denny Verweij zoveel stukken dat er voor Denny geen eer te behalen was, winst dus voor Zev.
Nigel Verweij speelde tegen Vera Wu. Vera pakte eenvoudig de winst en debutant Mark Scholten wist te winnen van Thomas Pruiksma.
De stand aan kop is nu:

pl naam gespeeld punten perc subtotaal stap totaal 67% groep
1 Dick Wijker 12 10 83 95 4 99 ja 1
2 Ingmar Visser 13 10 77 90 3 93 ja 1
3 Mirjam Visser 13 73 86 3 89 ja 1
4 Marcel Geschiere 12 8 67 79 4 83 ja 1
5 Nina Schumacher 12 8 67 79 3 82 ja 1

Dus aan kop van de competitie staat nu Dick Wijker met 2 verliespunten, gevolgd door Ingmar Visser met 3 verliespunten daar achter Mirjam Visser met 3½, Marcel Geschiere en Nina Schumacher met 4 verliespunten. Dus spannend blijft het.

Andries Visser