Mat achter de paaltjes

Jeugdcompetitie ronde 14

Deze vorm van mat heeft alles te maken met tempo's. Rick Mussche werd er tegen Nina Schumacher het slachtoffer van. Rick die 2 stukken voorstond, zocht naar de winnende aanval tegen Nina en had zichzelf geen tijd gegund om een 'gaatje' te maken voor zijn koning. Toen Rick zijn aanval even stokte, dreigde Nina een stuk terug te winnen. Rick bracht zijn stuk in veiligheid maar vergat de onderste rij en ging eenvoudig mat achter de paaltjes. Een welkome overwinning voor Nina die weer volop meedoet in de top en een domper voor Rick die ondanks zijn goede spel op een nederlaag werd getrakteerd.
Dick Wijker tegen Marcel Geschiere was vooraf een topper. Maar Marcel, toch onder de indruk om tegen Dick te spelen, verloor stuk op stuk en bij iedere goede zet van Dick, was het het Marcel die enkel "O, ja" kon uitbrengen.
De partij tussen Julian Lastdrager en Mirjam Visser, begon voor Julian goed. Hij won een pion maar werd daarna toch te overmoedig, want even later gaf hij zijn dame weg en kon de partij opgeven.
Ingmar Visser tegen Jasper Weber verliep voor Ingmar desastreus. Ingmar offerde een stuk om Jasper mat te zetten, maar Ingmar had een rekenfout gemaakt, en met een stuk achter liep er ook nog een pion van Jasper door. Ingmar wist de gepromoveerde dame van Jasper nog te verschalken maar Jasper had nog een vrijpion en een nederlaag leek onvermijdelijk. Wat er daarna gebeurde weet ik niet maar volgens Ingmar had hij Jasper in tempodwang gedwongen zodat hij er nog een pat kon uitslepen.


Jasper Weber liet Ingmar Visser ontsnappen met remise.

Wim Dijkman en Mark Scholten, twee klasgenoten, bevochten elkaar op het schaakbord. Wim won volgens zijn eigen zeggen met een 'uitgesteld herdersmatje'.
Melissa en Iwan Cordia waren tegen elkaar veroordeeld. De jarenlange schaakervaring van Iwan zorgde ervoor dat hij zijn zus geen kans gaf.
Erwin Hendriks en Kai Swier hadden een valse start. Na enkele zetten werd er geconstateerd dat het bord niet goed lag, dus opnieuw beginnen. Kai gaf daarop een stuk weg en Erwin wilde waarschijnlijk niet voor hem onderdoen want met een genereus gebaar gaf hij de dame cadeau. Daarna ontspon zich een strijd die Kai wel moest winnen, en dat deed hij dan ook. Na eerst mat in een over het hoofd te hebben gezien, vond Kai simpel de overwinning.
Zev Joosten tegen Siebren Frolich was ook een partij van uitdelen. Siebren gaf een paard cadeau en Zev gaf daarop een toren terug. Met deze voorsprong in kwaliteit kon Siebren de partij winnen.
Vera Wu speelde tegen Wouter Dekker. Wouter won met enorm veel materiaal de partij, zoveel, dat Vera er nog wel een dosis humor in zag, door te zeggen: "Dat kan niet Wouter", en Wouter het hele bord onderzoekend naar wat hij in vredesnaam had fout gedaan. Vera gaf daarna lachend op.
Sean Peters tegen Koen Christiaan werd in de opening beslist. Al na enkele zetten kon Koen opgeven.
Gizem Erdoğan verloor haar debuut partij tegen Chris Pruiksma. En ook de broer van Chris, Thomas Pruiksma, was succesvol, hij won van Tim Boudesteijn.

Andries Visser