Het geluk van een kampioen

Jeugdcompetitie ronde 15

Een moeilijk te verklaren fenomeen is het feit dat kampioenen in wat voor sport ze ook beoefenen, altijd het geluk aan hun zijde lijken te hebben. Ook met schaken is het soms verbijsterend om te zien hoe een 'topper' zich vaak weer weet op te rijzen uit de puinhopen die ze meestal zelf hebben aangericht. Deze week was het weer eens raak met Dick Wijker. Dick die tegen Mirjam Visser een Italiaanse partij speelde, leek volledig geveegd te worden: een toren achter, koning op de tocht en de open lijnen in bezit van Mirjam. Tot overmaat van ramp had Dick nog slechts een enkele minuut om te spelen en Mirjam 10 minuten. Dick, op zoek naar een eeuwig schaak, begon de koning van Mirjam steeds schaak met zijn dame te geven. In plaats van een veilige beschutting te zoeken ging Mirjam met haar koning naar het midden van het bord. Dat een onbeschermde koning niet echt een goed plan is, begreep Mirjam toen ze op een pijnlijke manier mat liep.
De topper Ingmar Visser tegen Nina Schumacher werd door Ingmar in enkele minuten beslist. Een ontwikkelingsachterstand van Nina werd door Ingmar met loperwinst omgezet; daarna was Nina de draad kwijt, verloor enkele pionnen en Ingmar kwam in een gewonnen eindspel.
Marcel Geschiere boekte tegen Iwan Cordia een nipte overwinning. Marcel was Iwan net een zet voor met het mat zetten van zijn tegenstander. Iwan mopperde daarna nog wat na, omdat dit hem dit seizoen al zoveel malen overkomen is.
Siebren Frolich tegen Sean Peters werd de langste partij van de avond. Beide spelers gingen er eens goed voor zitten. Siebren, waarschijnlijk met de feestdagen in zijn achterhoofd begon op het einde van de partij materiaal aan zijn tegenstander te schenken, waarna het voor Sean een koud kunstje was om de winst binnen te halen.
Jasper Weber tegen Julian Lastdrager werd eenvoudig gewonnen door Jasper, die langzaam weer zijn vorm van vorig seizoen benadert.
Wouter Dekker tegen Melissa Cordia leek gewonnen te worden door Melissa. Maar Wouter, zeer rumoerig aan het bord, bracht Melissa daardoor der mate in verwarring dat zij een remise moest toestaan.
Rick Mussche had weinig moeite met Mark Scholten. Kai Swier won van Zev Joosten, dit tot grote opluchting van Kai zelf. Dit moest volgens Kai in de krant geschreven worden: "Kai maakte nul fouten en maakte daarna een driedubbele salto".
Wim Dijkman was een maatje te groot voor Thomas Pruiksma en hetzelfde gold voor de partij van Koen Christiaan tegen Chris Pruiksma die Koen eenvoudig naar zijn hand zette.


Vera Wu won met een fraai mat van Nigel Thomas Otte

Vera Wu won van Thomas Otte door middel van een fraai mat en Nigel Verweij won van Gizem Erdogan die haar tweede partij speelde. Broer Denny Verweij wist Tim Boudensteijn te verschalken die nadat hij wat stukken had verloren, de strijd opgaf.
Nog iets over het geluk van een kampioen, gisteravond tijdens de samenvatting Ajax Vitesse werd het ook voor de ploeg uit Arnhem pijnlijk duidelijk. Zo is mijn stelling dat het niet alleen met schaken gebeurd, bewezen.

Andries Visser