Schakers in de mist

Jeugdcompetitie ronde 16

Het nevelachtige weer van de laatste dagen heeft duidelijk zijn invloed gehad op de partijen schaak die onze helden afgelopen donderdag op het bord hebben laten zien. Het was alsof de mist in de hersencellen had plaatsgenomen.
De eerste partij die eindigde, bevestigde het eigenlijk al meteen. Mark Scholten speelde tegen Thomas Otte op een herdersmatje. Thomas reageerde daarop nog attent maar toen Mark er nog een paard bij posteerde was Thomas dusdanig van de leg, dat hij zich pardoes mat liet zetten.
Iwan Cordia tegen Jasper Weber was ook een mistige partij. Iwan kon in eerste instantie een paard winnen. Iwan zag het niet, evenmin als Jasper. Een zet later zag Iwan het licht en bemachtigde het paard. Gewonnen partij voor Iwan denk je dan. 5 minuten later blijkt Iwan 2 torens cadeau te hebben gegeven. Gevraagd hoe is dit mogelijk? Tja, Iwan wist nog wat te mompelen dat hij van alles over het hoofd had gezien.
Nina Schumacher tegen Kai Swier was de partij die tot op de laatste minuut werd uitgespeeld. Nina al vroeg in de partij met een dame voor, leek makkelijk te gaan winnen. Kai wist toch nog wat materiaal te bemachtigen en even leek het nog spannend te worden. Tot Nina op haar beurt weer iets terugwon en de partij naar haar toe kon trekken. Maar Kai vechtend tegen de bierkaai (een beetje flauw, ik weet het) gaf niet op en bleef met een paard allerlei hinderlijke zetjes uitvoeren. Tot op een gegeven moment alles op was en Kai de partij met het vallen van zijn vlag opgaf. Geen driedubbele salto voor Kai en zeker geen nul fouten.
Erwin Hendriks verloor van Sean Peters. Sean die aan een opmerkelijk goed seizoen bezig is, begint langzaam een bedreiging te worden voor de top. Sean neemt de tijd en probeert geconcentreerd de fouten van zijn tegenstander genadeloos af te straffen.


Sean Peters begint een bedreiging te worden voor de top

Rick Mussche tegen Mirjam Visser ging in het begin gelijk op, totdat bij Rick ook een mistvlaag terecht kwam en pardoes zijn dame weggaf. Mirjam had daarna geen enkel probleem meer met Rick.
Een door griep geplaagde Ingmar moest het tegen Wim Dijkman opnemen. Desondanks was Ingmar was een maatje te groot voor Wim. Ingmar verspeelde nog wel een toren in het eindspel, maar Wim had intussen al te veel materiaal verloren.
Siebren Frolich tegen Dick Wijker was een redelijke partij waarin Siebren niets cadeau gaf. Totdat het eindspel op het bord stond. Dick met 5 pionnen en Siebren met 4 pionnen. Daarna kreeg Siebren het vage plan om een pion te offeren in plaats van met zijn koning naar de pionnen te lopen. Siebren dacht: als hij verkeerd slaat, dan heb ik een vrijpion. Iietwat te opportunistisch gedacht volgens mij, en het resultaat was er ook naar: Siebren kon opgeven.
Melissa deed prima zaken in groep 2 door haar directe concurrente Vera Wu te verslaan. Koen Christiaan won verassend van Julian Lastdrager. Julian had duidelijk zijn dag niet. Zev Joosten en Marcel Geschiere maakten er en gezellig potje van. Marcel, te sterk voor Zev, won in het begin al veel materiaal en liet daarna Zev weer wat terugkomen om Zev daarna op een mooie manier mat te zetten. En de laatste partij van vanavond tussen Chris Pruiksma en Tim Boudestein werd gewonnen door Chris.

Andries Visser