Subtop Kijk Uit verliest

Jeugdcompetitie ronde 18

De top drie bij de jeugd van Kijk Uit heeft afgelopen donderdag prima zaken gedaan. Dick Wijker, de koploper, speelde met zwart tegen Nina Schumacher, de nummer 5 van de ranglijst. Voor Nina was het belangrijk niet te verliezen om zo nog aansluiting met de top te hebben. De partij liep voor Nina echter niet zo als zij zich had gewenst. Al vrij snel in de partij verloor Nina 2 lichte stukken, en in zulke situaties is Dick koelbloedig. Hij gaf Nina geen enkele kans meer en Dick kon de punten binnen halen.
Ingmar Visser de nummer 2 moest tegen Rick Mussche, een partij die vrij redelijk in evenwicht bleek. Ingmar stond weliswaar op een gegeven ogenblik drie pionnen voor, maar door een matdreiging van Rick, moest hij twee pionnen prijsgeven. Een verrassende remise leek voor Rick binnen handbereik, totdat Rick pardoes zijn toren weggaf en de partij kon opgeven.
De topper van de dag, de nummers 3 tegen 4 respectievelijk Mirjam Visser tegen Marcel Geschiere werd door een uiterst slim zetje van Mirjam in haar voordeel beslist. Mirjam won de dame van Marcel terwijl hij dacht de dame van Mirjam buit te maken. Een tussenschaakje gooide roet in het eten van Marcel en hij kon de partij opgeven.
Sean Peters tegen Jasper Weber werd gewonnen door Sean. Een venijnige aanval van Sean op de damevleugel besliste de partij. Jasper liep daarbij zoveel materiele schade op, dat hij de rest van de partij een kansloze missie werd. Door deze overwinning heeft Sean zich weer in de subtop genesteld.
Siebren Frolich heeft niet echt zijn seizoen. Vorig jaar werd hij in de eindstand nog derde zodat er dit jaar toch wel een aanval op de top door hem was verwacht. Niets is minder waar. Ook nu in de partij tegen Iwan Cordia liep het niet zo als het moet zijn. Siebren verloor in de opening een pion en dat verlies kwam hij niet echt te boven. En zoals zo vaak als er iets mis gaat, bleef het daar niet bij. Door overhaast af te ruilen verloor hij de laatste kans op tegenspel en kon hij de stukken in de doos doen. Iwan doet hierdoor prima zaken, hij draait weer volop in subtop mee.


Mark Scholten won met behulp van het Herdersmat

Wim Dijkman won vrij eenvoudig van Koen Christiaan. Eerst liep Wim door met een pion en promoveerde het tot loper?? Daarna verspeelde Koen zijn dame en kon opgeven.
Mark Scholten tegen Tim Boudesteijn werd via een herdersmatje, een moment van onoplettendheid van Tim, door Mark afgestraft.
Gizem Erdogan tegen Thomas Pruiksma ging alle kanten op; eerst stond Gizem voor, totdat zij besloot wat ook 'wat' weg te geven. Thomas had daarna 2 torens en een dame meer en kon zo Gizem mat zetten.

Andries Visser