Met Thomas Otte gaat het steeds beter

Jeugdcompetitie ronde 20

"Met het schaken gaat het steeds beter", dit waren de woorden van Thomas Otte na een miraculeus gewonnen partij tegen Zev Joosten. Al in het begin van de partij tegen Zev kwam Thomas door een uiterst vervelend schaakje een toren en een paard achter. Dit was voor Thomas kennelijk het sein om er eens goed te voor gaan zitten en ja hoor, langzamerhand veroverde hij al zijn verloren materiaal terug en zelfs meer dan dat. Hij kwam in een gewonnen stelling terecht en zonder problemen won hij daarna de partij.


Thomas Otte won van Zev Joosten

Een ander wonderbaarlijk avontuur op het bord beleefden Ingmar Visser en Marcel Geschiere. Doordat Ingmar wat al te optimistisch van start was gegaan, moest hij prompt een stuk inleveren. Na een afruilsessie leek er voor Marcel de volle winst in te zitten. Maar zoals zo vaak in deze competitie is voorgekomen, een kampioenskandidaat moet je twee keer verslaan. En zo ook Ingmar; Marcel gaf pardoes zijn dame weg en kon de stukken in de doos doen.
De koploper van het geheel, Dick Wijker, moest het opnemen tegen Jasper Weber. Lange tijd ging de partij gelijk op, totdat er een remiseachtig eindspel op het bord kwam: ieder een toren + 6 pionnen. Dat Dick het eindspel ook beheerst, bewees hij ditmaal. Dick sloeg de helft van de pionnen van Jasper het bord af en kon er opnieuw een winstpartij bijboeken.
Een verrassende uitslag kende de partij tussen Iwan Cordia en Mirjam Visser. Al in het begin van de partij won Iwan 2 pionnen. Nu maakt dat voor Mirjam niet veel uit, want ze gaat altijd meteen op jacht naar de vijandelijke koning en ook nu resulteerde dit een kwaliteitswinst. Echter Mirjam verslikte zich in een aftrekschaakje, zodat Iwan voor zijn vrijpion ruim baan had. Dit was voldoende voor promotie en Mirjam kon opgeven.
Sean Peters, de laatste weken goed op dreef, moest het opnemen tegen Nina Schumacher. Nina is niet zo gelukkig de laatste weken op het bord, kortom een partij die een hoop strijd beloofde. Jammer genoeg voor de partij en Sean, verslikte hij zich al in het begin van de partij door verkeerd te slaan en dit ging gepaard met stukverlies. Toen Nina de koningsvleugel van Sean had opengebroken, herhaalde Sean zijn fout en ging mat.
Kai Swier is op de weg terug. In zijn partij tegen Rick Mussche won hij een stuk en verkreeg de aanval. Kai zag dat de aanval niet doorsloeg, en besloot koeltjes alles af te ruilen. Het stuk bleef over en met zijn pionnen kon hij daardoor door lopen. Winst dus voor Kai.
Siebren Frolich moest het opnemen tegen Wim Dijkman. Een partij met als inzet een goede plaats in de middenmoot. Wim had een nadeel; tijdens de voetbaltraining vooraf aan het schaken had hij een voetbalschoen tegen zijn hoofd gehad, waardoor de werking van de hersencellen tijdelijk op een lager peil komen te staan. Of dit ook werkelijk het geval is geweest, valt niet te bewijzen. Feit blijft wel dat in een ongeveer gelijke stelling Wim mat liep.
Vera Wu besliste haar partij met een fraai mat tegen Mark Scholten waardoor Vera weer volop meedoet om de eerste plek in groep 2. De aanvoerster van groep 2, Melissa Cordia, won haar partij van Chris Pruiksma.
Broer Thomas ging verrassend onderuit tegen Tim Boudesteijn. Tim had zoveel materiaal gewonnen dat hij enkel hoefde mat te zetten.
Juriaan Töning won zijn eerste partij, hij versloeg Gizem Erdogan.

Andries Visser