Een volle schaakdonderdag

Jeugdcompetitie ronde 22

Nadat enkele spelers van Kijk Uit met succes al hadden meegedaan aan het jaarlijkse Interscholaire Felisenum Schaaktoernooi (IFES), stond ook nog eens de wekelijkse jeugdcompetitie op het programma. Kai Swier mocht de spits afbijten tegen Dick Wijker. Kai vol zelfvertrouwen doordat hij in groep 3 de eerste plaats had behaald die middag, moest zijn meerder erkennen in Dick. Het begin ging redelijk gelijk op, maar daarna keerde het tij. Dick begon allerlei pionnetjes bij Kai weg te snoepen waardoor een pion van Dick ongestoord de overkant kon bereiken.
Een andere strijder aan het IFES toernooi (een eerste plaats in groep 5), Sean Peters, moest het opnemen tegen Mirjam Visser. Het werd een typische aanvalspartij van Mirjam; allerlei stukken werden met grootst mogelijke spoed naar de koning van Sean gedirigeerd en Mirjam zette een mataanval in. Sean stribbelde nog wel tegen maar de aanval sloeg door. Winst voor Mirjam.
Een speelster met een vergelijkbare stijl als die van Mirjam, Nina Schumacher, kreeg te maken met Marcel Geschiere. Ook Nina en Marcel hadden de stellingen geopend en hun beide koningsstellingen waren al aan diggelen zodat het bord in vuur en vlam stond. Marcel die vol in de aanval was en zijn verdediging in de steek liet, kreeg de deksel op de neus. Nina zette hem pardoes mat.


Nina Schumacher zette Marcel Geschiere pardoes mat

De meest succesvolle Kijk Uiter die aan het IFES toernooi had meegedaan, Ingmar Visser (tweede plaats in groep 1), had Siebren Frolich als tegenstander. Een interessante partij. Siebren de laatste weken in goeden doen en Ingmar in een soort overwinningsroes, maar zoals wel vaker als de verwachtingen wat al te hoog zijn, werd de partij een desillusie. Al in een vroeg stadium verloor Siebren zijn dame en kon Ingmar daarna de partij freewheelend uitspelen.
In de partij tussen Jasper Weber en Iwan Cordia bleek Jasper de sterkste. Jasper kwam met twee torens de stelling van Iwan binnenvallen. Dit kostte Iwan eerst een kwaliteit en daarna nog een stuk, zodat Iwan toch met een behoorlijke ravage zat. Dat bleek niet meer te repareren. Jasper speelde rustig naar de winst.
Vera Wu verloor verassend van Mark Scholten. Vera werd getroffen door schaakblindheid; in een poging om Mark onder druk te zetten, gaf ze haar toren cadeau aan Mark. Die nam dit kleinood in dankbaar ontvangst en kon de partij in winst om zetten. Mark heeft door deze overwinning nu de leiding in groep 2 genomen. Ook al omdat Melissa Cordia verloor in haar partij tegen Zev Joosten. De partij tussen Juriaan Töning en Gizem Erdoğan werd beslist doordat Juriaan Gizem op een knappe manier mat zette.
Door al deze resultaten blijft het in groep 2 spannend terwijl de strijd in groep 1 nog gaat tussen Ingmar en Dick die samen inmiddels een straatlengte voorsprong hebben genomen op de concurrentie.

Andries Visser