Dick Wijker verslaat Ingmar Visser

Jeugdcompetitie ronde 23

In de 23e ronde van de jeugdcompetitie waren Dick Wijker en Ingmar Visser voor de derde keer dit seizoen aan elkaar gekoppeld. Een belangrijke partij, want bij winst voor Ingmar zou hij het Dick nog knap lastig kunnen maken. Voor Dick gold dat als hij won, hij de titel bijna in zijn achterzak zou kunnen steken. Beide heren hadden elkaar eenmaal verslagen dus het beloofde een spannende partij te worden. Al vrij snel in de opening kon Ingmar een pion van Dick winnen door een eenvoudige combinatie. Ingmar zag het wel maar dacht dat hij daarbij zijn loper zou verspelen, kortom een aanval van schaakblindheid. Daarna verviel Ingmar in een soort van ideeënarmoede. Hij voerde een paar zetten uit die onherroepelijk tot tempoverlies leden. Dick ging er eens goed voor zitten en dacht lange tijd na voor een goed strijdplan. En dat het plan goed was, ondervond Ingmar. Dick dreigde een stuk te winnen en Ingmar stond met zijn rug tegen de muur. Het stuk kon hij redden maar ten kostte van een pion. Ingmar's koningstelling was hierdoor opengebroken en moest daarna nog een pion geven. In het eindspel was er voor Dick met een voorsprong van twee pionnen geen vuiltje aan de lucht. Hij promoveerde eenvoudig en Ingmar kon opgeven.


Ingmar Visser (in het blauw) ging ten onder tegen Dick Wijker

Nina Schumacher is helemaal op stoom gekomen. In haar partij tegen Jasper Weber bezorgde zij hem eerst een akelige stelling met allerlei dubbelpionnen. Dat zo'n stelling moeilijk speelt, ondervond ook Jasper. In een poging om er nog iets van te maken, gaf hij zijn dame weg. Winst voor Nina.
Kai Swier tegen Mirjam Visser leek een partij waarin Kai de beste kansen had. Mirjam was weliswaar in de aanval maar Kai had een paard voordeel. Echter het verliep anders. Mirjam bleef druk op de stelling van Kai houden zodat zij op een zeker moment kon promoveren en Kai de partij voor gezien kon houden.
Zev Joosten nam het op tegen Marcel Geschiere. In het begin leek Zev de partij naar zijn hand te zetten door twee pionnen voorsprong te nemen. Marcel liet het er niet bij zitten en drong de stelling van Zev binnen. Dat dat te veel van het goede was bleek wel want Zev moest materiaal inleveren en daarmee ook de partij.
Sean Peters leek tegen Siebren Frolich verrassend snel de winst te pakken. Sean was met zijn paard de stelling van Siebren binnengevallen, waarna er een toren werd buitgemaakt. Daarna wilde Sean zo snel mogelijk de genadeslag uitdelen, zo snel dat hij vergat zijn koning te beschermen. Siebren kon daarop met zijn dame de koning van Sean onder vuur nemen. Het resulteerde in eeuwig schaak, remise dus.
Koen Christiaan behaalde een nuttige overwinning op Mark Scholten. In het begin leek het er helemaal niet op dat Koen zou winnen. Mark veroverde een toren en kon daarna ook de tweede toren van Koen in beslag nemen. Om een onduidelijke reden deed Mark dat niet en Koen kon het initiatief naar zich toetrekken en daarmee de partij.
Wim Dijkman en Rick Mussche speelden remise. Rick met een aantal pionnen meer, Wim met twee stukken meer, die geen kant opkonden, besloot ze maar weg te geven en zo een pat stelling te forceren.
Melissa Cordia tegen Wouter Dekker werd een hele lange partij waarin Wouter aan het langste eind trok.
Vera Wu won van Thomas Otte. Vera had de dame van Thomas zo onder vuur genomen dat hij hem wel weg moest geven.
Juriaan Töning won van debutant Ruben van de Poel. En Chris Pruiksma versloeg Gizem Erdogan.

Andries Visser