Het lukt gewoon niet

Jeugdcompetitie ronde 24

Dit is het gevoel als je voor de zoveelste keer van dezelfde tegenstander verliest, ondanks het feit dat het krachtsverschil minimaal is. De oorzaak: een "angstgegner".
Een angstgegner is een bekend fenomeen in de sport. Ook bij het schaken is het een niet onbekend verschijnsel. Afgelopen donderdag kwam het weer pijnlijk aan het licht. Allereerst in de partij tussen Siebren Frolich en Iwan Cordia. Beide spelers zijn aan elkaar gewaagd en bevinden zich op de ranglijst in de subtop. Dus een spannende partij, ja dat wel, maar wel eentje waarbij de uitslag van te voren al zo een beetje bepaald is. Iwan Cordia had de voorgaande twee partijen gewonnen van Siebren en had nu ook geen moment twijfel over de uitslag van de partij.


Siebren kwam zijn "angstgegner" Iwan weer eens tegen

Siebren begon echter uitstekend aan de partij, veroverde de dame van Iwan in ruil voor een toren en een paard en langzaam kreeg het er alle schijn van dat hij met zijn angstgegner zou afrekenen. Iwan op zijn beurt viel met zijn torens en paard de koningstelling van Siebren binnen. De stukken van Siebren begonnen steeds minder samen te werken, tot op het moment… mat. Een keurig mat dat wel: Siebren met zijn koning op h3 pion op g4, dame op e3 en toren op a3. Iwan, paard op e4, torens op f2 en d1, tja en dan geeft toren h1 mat. Het zit soms niet mee.

Th1 en Iwan zet Siebren mat

Nog een partij waarin het begrip angstgegner meespeelt, was de partij tussen Mirjam Visser en Nina Schumacher. Ook Mirjam had de voorgaande twee partijen tegen Nina gewonnen. Op de ranglijst is het verschil te verwaarlozen, Mirjam staat derde en Nina staat vierde. Nina, de laatste weken goed in vorm, leek dus alle kansen te hebben. Een op hol geslagen paard van Mirjam zorgde voor veel schade in de stelling van Nina, waardoor zij een achterstand van 2 lopers kreeg. Mirjam kon daarna de partij rustig in winst omzetten.
Dick Wijker tegen Marcel Geschiere werd al in een zeer vroeg stadium beslist. Een paardvork op de dame en koning van Marcel maakte een einde aan de illusies op een goed resultaat voor hem.
Ingmar Visser won in zijn partij tegen Jasper Weber al snel een paard. Jasper kwam dat verlies niet meer te boven.
Sean Peters boekte een overwinning op Wouter Dekker. Wouter probeerde Sean nog wel met een paar schaakjes in het nauw te drijven, maar het was niet nauwkeurig genoeg en telkens ging dat ten koste van materiaal.
Mark Scholten leek te gaan verliezen van Wim Dijkman, maar gelukkig voor Mark bestaat er in het schaken zoiets als pat. Door een te snelle zet van Wim kon hij toch nog een half puntje bijschrijven.
Juriaan Töning won van Vera Wu. Evenals vorige week verspeelde Vera haar toren.
Kai Swier had heel wat te stellen met Julian Lastdrager. Lange tijd ging het gelijk op, tot op het moment dat Julian zijn dame in het strijdgewoel verloor en daarmee ook de partij.
Boy Wu en Thomas Otte maakten er een bijzonder gezellig potje van. De tegenstander werd nog net niet gefeliciteerd wanneer hij een stuk won. Uiteindelijk won Thomas de partij omdat hij wat meer stukken had geslagen.
Gizem Erdogan leek te gaan winnen van Tim Boudesteijn. Een avondwandelingetje van haar koning deed haar uiteindelijk de das om. Verder won Zev Joosten van Chris Pruiksma en was Rick Mussche te sterk voor Koen Christiaan.

Andries Visser