De mataanval

Jeugdcompetitie ronde 25

In de 25e ronde van de jeugdcompetitie bij Kijk Uit was er een spervuur van mataanvallen te bewonderen. De trend werd gezet door Julian Lastdrager die Wim Dijkman een toren cadeau gaf, althans zo leek het. Wim hapte dan ook gretig toe, te gretig, want een zet later was het mat, een keurig offer van Julian. Ook Koen Christiaan zette Juriaan Töning voor het blok. Al vroeg in de partij zette Koen een mataanval in, die Juriaan niet kon pareren. Winst voor Koen die nu op de eerste plaats in groep 2 staat.
Een onverwacht mat was te bewonderen in de partij tussen Siebren Frolich en Nina Schumacher. Siebren die in de opening al een licht stuk had buitgemaakt, zette alles in op de aanval. Twee lopers en een paard dwongen Nina tot verdedigen. Daarna begon Siebren de koning van Nina op te jagen, tot het moment dat de koning op het midden van het bord stond en tot verbazing van beide spelers mat stond. Winst voor Siebren.


Siebren Frolich zette onverwachts de koning van Nina Schumacher mat

Mirjam Visser profiteerde van een black out van Jasper Weber. Jasper probeerde Mirjam met zijn dame mat te zetten, maar zag daarbij het paard van Mirjam over het hoofd, dameverlies was het resultaat en uiteraard de partij.
Iwan Cordia moest het opnemen tegen Ingmar Visser. Iwan probeerde het nauwkeurig te spelen, maar trof het niet, want Ingmar gaf niets weg en begon langzaam steeds meer druk op de stelling van Iwan uit te oefenen. Tot op een moment de druk te groot werd voor Iwan, die daardoor allerlei materiaal verloor en de partij. Dat beide heren echte schaakspelers zijn bewezen ze na de partij door het hele gebeuren nog eens grondig te analyseren.
Rick Mussche speelde een taaie partij tegen Sean Peters. Sean weliswaar vroeg in de partij met een kwaliteit meer, moest alle zeilen bijzetten om Rick van promoveren af te houden. Dat lukte uiteindelijk en Sean kon de partij op zijn naam schrijven.
Zev Joosten leek al in een vroeg stadium zijn partij tegen Mark Scholten in winst om te zetten. Helaas voor Zev was Mark niet van plan op te geven en bleef zich taai verdedigen, tot het verloren materiaal Mark tenslotte noodlottig werd.
Vera Wu hield heel erg lang stand tegen Kai Swier. Het leek er warempel op dat Vera voor een stunt ging zorgen toen alle stukken in stonden er een pion van Vera dreigde te promoveren. Een onnauwkeurigheid door middel van het weggeven van een toren (dit hebben we de laatste weken meer bij Vera gelezen, ook op het schaakbord lijkt de geschiedenis zich te herhalen), bezorgde Vera de nederlaag en Kai de overwinning.
Verder won Chris Pruiksma van Gizem Erdogan.

Andries Visser