Zinderende partijen bij Kijk Uit

Jeugdcompetitie ronde 27

De 27e ronde van de jeugdcompetitie van Kijk Uit stond garant voor alles wat schaken boeiend maak. De meeste partijen waren thrillers en de emoties achter het bord liepen dan ook hoog op. Of dat allemaal goed voor de nachtrust is, dat weet ik niet, in ieder geval is het een stukje gezonde spanning.
De partij Siebren Frolich tegen Dick Wijker was een partij waar Dick zichzelf volgens Siebren vele malen overtrof. Dick, dit seizoen in de competitie zo goed als onverslaanbaar, probeerde een openingsvariantje waar hij zelf ook niet precies de afloop van wist. Dit liep zo goed, dat Siebren met een nederlaag rijker constateerde dat er opnieuw een syndroom bij de schaakclub heerst, het zogenaamde 'Wijkersyndroom', de definitie 'een zet doen, die beter uitpakt dan je van tevoren had bedacht'.
Een partij waar de emoties hoog opliepen was tussen Nina Schumacher en Ingmar Visser. Nina leek in het begin de partij simpel te winnen door Ingmar's koningstelling te overlopen. Nina verslikte zich echter en verloor een stuk en Ingmar leek weer de beste kansen te hebben. Daarna ging Ingmar op zijn beurt de fout in door Nina te laten promoveren en het pleit leek in haar voordeel te zijn beslecht. Daarna miste Ingmar weer een kans om d.m.v. een torenpenning de dame van Nina afhandig te maken. Uiteindelijk kwamen de beide strijders in een eindspel terecht met Nina koning + dame en Ingmar  koning + paard. Dit liep ook niet hoe het eigelijk zou moeten en uiteindelijk werd de 50 zetten regel toegepast. Chaotische taferelen op en om het bord waren het gevolg en Ingmar ging uiteindelijk door zijn vlag. Winst dus voor Nina.

 
Ingmar tegen Nina   Iwan tegen Sean

Rick Mussche zorgde deze week wel voor een verrassing door met goed verzorgd spel Marcel Geschiere te verslaan.
Iwan Cordia leek te gaan winnen van Sean Peters in een eindspel waar Iwan op de damevleugel een pionnenovermacht had gecreëerd. Een fout van Iwan waarbij hij zijn toren verpeelde, betekende winst voor Sean die hierdoor stijgt naar de vijfde plaats op de ranglijst.
Jasper Weber tegen Kai Swier werd beslist door dameverlies van Jasper. Kai maakte het nog wel netjes af door niet meteen materiaal te winnen maar even een wachtzetje in te lassen en daarna Jasper mat te zetten. Zover kwam het niet want Jasper zag het onheil aankomen en gaf gedesillusioneerd op.
Wouter Dekker won op een goede manier van Wim Dijkman. Een goede overwinning van Wouter, die langzaam naar boven sluipt op de ranglijst.

 
Wouter tegen Wim   Koen tegen Thomas

Koen Christiaan behield zijn eerste plaats in groep 2 door een gedegen overwinning op Thomas Otte.
Mark Scholten tegen Vera Wu werd de langste partij van de avond (ruim een uur duurde de partij). Beiden bezig met hun eerste seizoen en nog spelend zonder klok. Na een ellenlang middenspel leek Vera de verdediging van Mark eindelijk geslecht te hebben. Vera won materiaal en de winst lonkte, maar helaas voor Vera, er is ook nog een pat-regel en niet voor de eerste keer dit seizoen werd Mark hierdoor gered.

 
Vera tegen Mark (Mirjam kijkt toe)   Melissa tegen Chris

Tim Boudesteijn ontpopte zich als een gentleman door na een gewonnen stelling Gizem Erdoğan volledig te laten terugkomen. Dat was voor Gizem het teken om er nog even een schepje bovenop te doen en uiteindelijk won zij dan ook de partij.
Zev Joosten had een goede dag; tegen Juriaan Töning haalde hij een gedegen overwinning.
En tenslotte de partij tussen Chris Pruiksma en Melissa Cordia. Chris veroverde eerst de dame van Melissa en een verrassing hing in de lucht, totdat Chris pardoes zijn dame weggaf en dat verlies niet meer te boven kwam en Melissa de winst pakte.

Andries Visser