Schaakblindheid overvalt jeugd Kijk Uit

Jeugdcompetitie ronde 28

Na de hectische taferelen op de borden in de vorige ronde, werden nu een aantal partijen beslist door schaakblindheid. Een fenomeen wat moeilijk te verklaren is, maar iedere schaker kent het wel en is er ook zeker zelf wel eens het slachtoffer van geweest.
De eerste partij waar de "blindheid" toesloeg was de partij tussen Nina Schumacher en Dick Wijker. In een stelling waarin niets aan de hand was, liet Nina zich pardoes mat zetten.
Een andere partij waar het toesloeg was de partij tussen Kai Swier en Mirjam Visser. In een partij waarbij Mirjam uiteindelijk na lang zwoegen een gewonnen stelling had gekregen. Een klassieke vorm van schaakblindheid besliste anders. Mirjam promoveerde met haar pion, althans dat dacht zij, en Kai sloeg eenvoudig met zijn koning de pion van het bord. Mirjam had de vijandelijke koning niet gezien. Remise voor beide strijders.
Ook Sean Peters werd het slachtoffer. In zijn partij tegen Ingmar Visser liet hij zijn dame slaan en de partij was gespeeld.
Siebren Frolich, misschien wel de schaker die het meest door deze rampspoed wordt achtervolgd, kon in deze misčre uiteraard niet achterblijven. In zijn partij tegen Marcel Geschiere ging alles als in een windvlaag van het bord. En Marcel kon de punten bijschrijven. Dat was dan ook een prima opsteker voor Marcel, die na een goed begin in de competitie langzaam dreigde weg te zakken.
Iwan Cordia was met al zijn schaakervaring een maatje te groot voor Wouter Dekker. Wouter zo'n beetje lijstaanvoerder van de middenmoot, moet proberen het gat te slechten tussen de middenmoot en de subtop wat zeker niet makkelijk is.
Jasper Weber had het in zijn partij tegen Koen Christiaan niet makkelijk, maar uiteindelijk besliste ook hier de schaakervaring en Jasper won de partij.
Rick Mussche bevestigde zijn groeiende vorm door Zev Joosten te verslaan. Met een dame en een toren viel Rick de verdediging van Zev binnen en die moest daarop het antwoord schuldig blijven.
Thomas Otte behaalde een wat merkwaardige overwinning op Mark Scholten. Thomas kwam triomfantelijk vertellen dat hij gewonnen had, terwijl dat nog niet helemaal tot Mark was doorgedrongen. In het naspelen van de partij bleek wel dat Thomas de winst had behaald, maar volgende keer na een partij de stelling laten staan en de wedstrijdleider er bij halen.
Chris Pruiksma en Gizem Erdoğan speelde een merkwaardig spelletje schaak. In het begin van de partij won Gizem veel materiaal om het later met rente terug te geven. Dit resulteerde in een verloren eindspel. Maar daar kwam plots de pat regel weer om de hoek kijken. Remise dus.


Juriaan Töning behaalde een knappe overwinning op Vera Wu

Ercan Efe, debuterend, won met opvallend goed positiespel van Tim Boudesteijn. Vera Wu en Juriaan Töning ging lange tijd gelijk op totdat de druk op de stelling van Vera wat te groot werd en zij materiaal moest inleveren en daarbij de partij, een knappe overwinning van Juriaan. De partij tussen Melissa Cordia en Wim Dijkman werd beslist door torenverlies van Melissa waardoor Wim de partij winnend kon besluiten.

Jeugdleider Andries Visser