Vele overwinningen met zwart bij Kijk Uit

Jeugdcompetitie ronde 29

Bij het schaken is de speler met wit in het voordeel aangezien bij schaken tempo een zeer belangrijke rol speelt. Vandaar ook de uitspraak: "wit begint en wint". Zo eenvoudig is het natuurlijk niet, want het schaakspel is een groot mijnenveld en een klein misstapje kan enorme gevolgen hebben. De eerste die op een mijn liep was Ingmar Visser. Ingmar liep tegen een dubbele aanval op van Dick Wijker, dit ging gepaard met stukverlies. Daarna overzag hij de schade en besloot tot opgave. Dick is door deze overwinning zo goed als kampioen. Ik kan me de tijd niet heugen, dat iemand met zo'n overmacht de competitie aanvoert: 25 punten uit 27 partijen. Het zegt alles over de schaakkracht van Dick.
De mooiste partij van de avond werd gespeeld tussen Siebren Frolich en Sean Peters. In een partij die lange tijd gelijk opging en waar tenslotte Sean een vrijpion kreeg, leek Sean de beste kansen te hebben. Totdat hij zijn vrijpion weggaf, althans daar leek het op. Maar Sean had heel slim zijn loper op een cruciaal veld gezet en met behulp van de dame liep Siebren mat.


Sean Peters speelde de mooiste partij van de avond

Nina Schumacher speelde een prima partij tegen Kai Swier. Al in het begin zadelde zij Kai met een combinatie pionverlies op. Daarna ging het als vanzelf met Nina en sloot de partij met winst af.
Marcel Geschiere, ook met de zwarte stukken actief, liet zien dat zijn vorm groeiende is. Met twee torens en een loper zette hij Iwan Cordia mat.
Jasper Weber won de dame van Rick Mussche en kon daarna het karwei eenvoudig klaren. Winst voor Jasper.
Wouter Dekker was op oorlogspad tegen Koen Christiaan. Alle stukken maakte hij buit om daarna Koen vervolgens mat te zetten.
Juriaan Töning sloeg al in een vroeg stadium de dame van Thomas Otte van het bord. Daarna nam Juriaan uiteraard het initiatief en zette Thomas mat.
Oud-lid Gregory van den Ende heeft besloten zijn carričre bij Kijk Uit te hervatten. Hij speelde tegen Zev Joosten. Zev won in het begin een toren door een trucje en gaf dat voordeel niet meer weg. Winst voor Zev, ondanks het feit dat Gregory nog dicht bij winst kwam maar net een zetje te kort kwam.
Ercan Efe speelde tegen Tim Boudesteijn. Tim werd getroffen door een hongerklap, iets waar duursporters ook nog wel eens last van hebben, en verloor de partij.
Kort samengevat "wit begint en wint" ging niet op deze avond: van de 9 partijen werden er 8 gewonnen met zwart!

Jeugdleider Andries Visser