Topspanning in groep 2

Jeugdcompetitie ronde 30

Terwijl de strijd om het kampioenschap nagenoeg is gespeeld, lijkt de strijd om de eerste plaats in groep 2 nu echt te zijn losgebarsten. Elke week is er een nieuwe koploper. Nadat vorige week Zev Joosten de groep nog aanvoerde, moest hij ditmaal de eer aan Juriaan Töning laten.
Juriaan speelde tegen Koen Christiaan, die ook nog kanshebber is. Maar Koen moet zijn ambities even in de koelkast doen want Juriaan, duidelijk op oorlogspad, liet van de stelling van Koen niets over en behaalde een degelijke overwinning.
De andere concurrent, Zev Joosten, speelde een bewogen partij tegen Wim Dijkman. Even leek het er op dat Wim een gemakkelijke zege zou behalen, maar na een paar minder goede zetten van Wim was Zev weer volop in de race. Daarna liet Zev op zijn beurt Wim promoveren en het pleit leek te zijn beslecht. Maar ook nu kreeg Zev nog een geweldige kans om remise te maken. Ook die kans werd om zeep geholpen en Wim kwam in een gewonnen eindspel terecht. Dat dit na al deze kansen over en weer niet van een leien dakje ging, zal de lezer niet verbazen maar na veel pijn en moeite kon Wim de punten bijschrijven.
Ook Mark Scholten behoudt nog goede kansen voor groep 2. Met een herdersmatje won hij van Melissa Cordia.
Tim Boudesteijn speelde tegen Chris Pruiksma een wonderlijke partij. Nadat twee lopers op dezelfde kleur waren gekomen, heeft de scheidsrechter na overleg met beide spelers tot remise besloten.
Gizem Erdoğan speelde tegen Vera Wu. Lange tijd ging het gelijk op, maar uiteindelijk veroverde Vera toch wat meer stukken en won zij de partij.
Ruben van de Poel speelde zijn tweede partij in de competitie. Ook bij Ruben die tegen Julian Lastdrager speelde was de stand lang gelijk. Maar in het eindspel was Julian iets gehaaider en zette Ruben mat.


Julian Lastdrager was net iets gehaaider dan Ruben van de Poel

In de partij Ercam Efe tegen Thomas Otte gingen de stukken in rap tempo van het bord. Uiteindelijk hield Thomas er wat meer over en kon de partij winnen.
Jasper Weber was een maatje te groot voor Wouter Dekker. Ondanks geconcentreerd spel van Wouter, liet Jasper duidelijk zien dat hij op de ranglijst te laag staat.
Iwan Cordia, de man van d4, speelde tegen Dick Wijker. Bij de jeugd zijn er maar weinig spelers die d4 openen dus moet de tegenspeler af van zijn vaste gewoonte om e5 te spelen. Dick kreeg het lumineuze idee om f5 (de Hollandse verdediging) te spelen, in navolging van zijn schaakleraar Jan Geus. Helaas wist Dick het vervolg niet en kwam in redelijke problemen tegen Iwan. Iwan echter verzuimde om zijn loper te ontwikkelen en dat kostte hem uiteindelijk de partij.
Ingmar Visser en Kai Swier gingen lange tijd gelijk op, tot aan het eindspel. Rekenwonder Ingmar kwam weer in zijn element en speelde het slim uit.
Nina Schumacher speelde tegen Sean Peters een zeer gesloten partij waarbij Nina weliswaar een paard extra had, maar om te winnen moest zij toch eerst een bres in verdediging van Sean slaan. Dat lukte nadat er een pionnetje van Sean viel, een regelrechte dijkdoorbraak was het resultaat. Winst voor Nina.
Marcel Geschiere speelde een dramatische partij tegen Mirjam Visser. Marcel kwam in een volledig gewonnen stelling terecht en kon zelfs mat in één geven. Niet gezien, daarna nam Mirjam het initiatief over en won.

Andries Visser