Mark en het herdersmatje

Jeugdcompetitie ronde 31

Het zijn de avonturen van Mark Scholten op het schaakbord die de laatste tijd opzien baren. Al enige weken is er bij de partijen van Mark sprake van een wonderlijk verloop. Als Mark in een compleet verloren stelling staat, raakt zijn tegenstander in een roes en zet Mark pardoes pat; en als Mark wint dan wint hij via het beruchte herdersmatje. Ook deze week was het weer raak, nu was het de beurt aan Vera Wu die argeloos in het herdersmatje liep.
Een minder wonderlijk verloop had de partij Wim Dijkman tegen Iwan Cordia. Spannend daarentegen was het wel. Wim dreigde met promotie en Iwan moest alle zeilen bij zetten om hem hiervan te weerhouden. Een pionzetje om de koning van Iwan te blokkeren had waarschijnlijk remise betekend, maar niet gezien en daarom kon Iwan alsnog de partij naar zijn hand zetten.
Thomas Otte en Siebren Frolich was door de jarenlange schaakervaring van Siebren een ongelijke strijd maar concentratie blijft belangrijk en Siebren was dan ook opgelucht dat hij de overwinning kon bijschrijven.
Wouter Dekker stopte de zegereeks van Juriaan Töning. Wouter sloot de koning van Juriaan op en met behulp van een heleboel materiaal zette hij Juriaan mat.
Jasper Weber leek voor een sensatie te gaan zorgen tegen Dick Wijker. Jasper kwam uitstekend uit de opening met een pion voor en had Dick ook nog een dubbelpion bezorgd. Een mindere sterke zet van Jasper betekende de ommekeer. Er verscheen een reusachtig gat op g3 en prompt ging daar de dame van Dick heen, die liet een spoor van verderf achter en Jasper kon opgeven.
Chris Pruiksma en Gizem Erdogan speelde een partij waar de kansen nogal wisselden en de uitslag was dan ook onzeker. Totdat Gizem haar gebruikelijke avondwandelingetje ging maken met haar koning en Chris materiaal won. Gizem begon daarna nog eens diep te peinzen, te diep, want Gizem ging door haar vlag.
Julian Lastdrager is de weg naar boven ingeslagen. In zijn partij tegen Ercan Efe speelde hij een knappe partij en rondde het met mat af.
De thriller van vanavond was de partij tussen Mirjam en Ingmar Visser. In een partij die tot aan de laatste minuut werd uitgespeeld had Mirjam steeds licht voordeel en toen Ingmar zijn paard moest zetten (hij had hem aangeraakt) was het over: Mirjam zette Ingmar mat. Ingmar moet door deze nederlaag nog oppassen voor zijn tweede plaats.

Mirjam en Ingmar Visser speelden een thriller partij

Marcel Geschiere herstelde zich knap na zijn ongelukkige nederlaag van vorige week tegen Mirjam. Nina Schumacher werd het slachtoffer. Met een prima aanval op de koningsvleugel overrompelde hij Nina en zette haar op knappe wijze mat.
Zev Joosten was in vorm tegen Ruben van de Poel. Met de dame won hij een toren van Ruben en bouwde zijn voorsprong koelbloedig uit.
De laatste partij van vanavond was tussen Melissa Cordia en Gregory van den Ende. Gregory zette de partij volledig vast en ging daarna geduldig op zoek naar een zwakte in de stelling van Melissa, die vond hij en won de partij.

Andries Visser