Hoe ontwijk ik pat?

Jeugdcompetitie ronde 34

Dat is een vraag die diverse jeugdschakers bezighoudt. Het antwoord is hen allemaal wel bekend, maar bij het in de praktijk brengen om je tegenstander geen pat te zetten, gaat het met de regelmaat van de klok mis. Opnieuw was Mark Scholten bij deze schaakgrap betrokken, nu echter was hij niet degene die ervan profiteerde maar kon Thomas Otte opgelucht ademhalen.
Net als vorige week toen Thomas ontsnapte met pat tegen Vera Wu.
Wouter Dekker mocht het nu proberen tegen Vera. En ook Wouter mocht zijn handen dichtknijpen met remise. Een eindspel koning + dame, tegen koning + loper wist Vera niet om te zetten in winst.
Een andere opmerkelijke remise kwam tot stand in de partij tussen Dick Wijker en Siebren Frolich. De manier waarop dit ging, was op zijn minst vreemd te noemen. Dick, experimenterend met gambieten, was wel in een hele gulle bui. Hij verloor een loper en twee pionnen, daarna zagen beide heren eeuwig schaak van Siebren en daar nam Siebren genoegen mee.
Ingmar Visser behaalde een snelle overwinning op Nina Schumacher. Zij zag een loper over het hoofd en werd mat gezet.
Mirjam Visser tegen Kai Swier werd een hele spannende partij. Eerst verloor Mirjam een stuk maar begon daarna aan een omsingeling van Kai zijn stelling. Mirjam sloeg aan het offeren ondanks een stuk achterstand. Met uiteindelijk twee torens behaalde zij eeuwig schaak, remise dus.
Marcel Geschiere speelde tegen Jasper Weber een knappe partij. Marcel voerde de druk op Jasper's stelling steeds verder op totdat een schaakje torenwinst opleverde. Daarna sloot Jasper de vluchtweg van zijn eigen koning af door zijn dame daar neer te zetten en Marcel was er als de kippen bij om mat te zetten.
Wim Dijkman leek voor een stunt te zorgen tegen Sean Peters. Wim had al allerlei materiaal gewonnen van Sean en de winst leek voor het oprapen. Een eenvoudig mat zag Wim over het hoofd en Sean kon de punten bijschrijven in plaats van Wim.
Iwan Cordia speelde tegen Zev Joosten een soort kat en muis spel. Iwan wilde het met een mooi mat afmaken, totdat hij even een moment dacht dat hij Zev had pat gezet. De schrik zat er bij Iwan in en hij besloot het maar op een eenvoudige manier te doen.
Koen Christiaan speelde tegen Melissa een goede partij. Allerlei materiaal werd buitgemaakt, maar het duurde een beetje lang voordat Koen de partij naar zich toe kon trekken. Te lang voor Melissa die de partij opgaf.
Chris Pruiksma behaalde een prima overwinning op Ercan Efe. Langzaam snoepte hij de stukken van Ercan van het bord en besloot met mat.


Chris Pruiksma behaalde een prima overwinning op Ercan Efe

Ruben van de Poel won van Gizem Erdogan. Ruben probeerde Gizem mat te zetten, alleen het vreselijke patmonstertje lag op de loer. Ruben wist dit wezen te ontwijken en gaf mat.

Andries Visser