De schaaktijd volledig gebruiken

Jeugdcompetitie ronde 37

Een van de problemen bij het jeugdschaak is dat de beschikbare tijd niet goed wordt gebruikt, vooral bij de beginnende spelers. Er wordt razendsnel gezet, soms zelfs zonder goed de stelling door te nemen. De jeugdleiders hameren er elke week op met de zo langzamerhand uitgekauwde boodschap: 'rustig spelen, eerst denken, ga op je handen zitten en zet pas als je het zeker weet'. Deze week was er sprake van een kentering; de speeltijd werd optimaal gebruikt met als resultaat dat de gespeelde partijen het aanzien meer dan waard waren.
Een spannende partij was die tussen Dick Wijker tegen Mirjam Visser. Althans zo leek het voor de buitenstaander, maar de werkelijkheid was heel anders. Nadat Dick met het koningsgambiet had geopend, niet de meest alledaagse opening voor een jeugdspeler, leek het of Mirjam allerlei verborgen mogelijkheden in het spel had, niets was minder waar. Dick had controle over de stelling en won eenvoudig. In de analyse bleek het gelijk van Dick, na ongeveer 15 varianten doorberekend te hebben met Dick, moest ik erkennen dat er sprake was van optisch bedrog.
Een dramatische partij werd gespeeld door Kai Swier en Marcel Geschiere. Nadat Kai in een gewonnen stelling terecht was gekomen verspeelde Kai zijn dame en Marcel promoveerde. De rollen waren omgedraaid en Marcel kon met koning + dame tegen koning Kai gemakkelijk mat zetten.
De partij tussen Iwan Cordia en Ingmar Visser werd eenvoudig gewonnen door Ingmar. Al heel vroeg in de partij won Ingmar 2 stukken en besloot zijn aanval met mat achter de paaltjes.


Ruben van de Poel wil zo snel mogelijk de top bereiken

Nina Schumacher had besloten een soort van aanvalsstorm over de stelling van Sean Peters te laten razen. Enkele stukken werden daarbij geofferd maar de ravage in Sean's stelling was zo groot dat de aanval doorsloeg: winst voor Nina.
Wim Dijkman deed zich niet voor de eerste keer dit seizoen veel te kort, ditmaal tegen Rick Mussche. In een gewonnen stelling voor Wim (2 paarden meer) kantelde de partij en ging Rick er met winst vandoor.
Zev Joosten kon met zijn dame zoveel schade in stelling van Mark Scholten aanrichten dat hij pas heel laat in de partij zijn andere stukken erbij hoefde te halen. Een soepele overwinning voor Zev.
Koen Christiaan en Wouter Dekker speelden een echte thriller. Totdat er een eindspelletje op het bord terecht kwam, waarin Wouter de beste papieren leek te hebben. Koen kon zijn koning zodanig activeren dat Wouter's voordeeltje wegsmolt en kon promoveren met een pion. Daarna speelde Koen een gewonnen partij.
Chris Pruiksma won al in een vroeg stadium van de partij de dame van Gizem Erdogan. Gizem spartelde daarna nog wel wat tegen, maar niet genoeg om Chris van de winst af te houden.
Juriaan Töning won met een mataanval tegen Ercan Efe, terwijl Vera Wu afrekende met haar pat problemen. Na 2 partijen opeenvolgend in gewonnen stelling haar tegenstander met pat te hebben laten ontsnappen, liet zij dat nu achterwege tegen Tim Boudesteijn. Winst voor Vera.
Ruben van de Poel wil zo snel mogelijk de top bereiken. Uiterst gemotiveerd en gedecideerd rekende hij af met Boy Wu.

Andries Visser