Jeugd Kijk Uit schaakt gewoon door

Jeugdcompetitie ronde 38

Terwijl voor de senioren van Kijk Uit het schaakseizoen er al weer op zit, is de jeugd nog volop bezig. En dat blijft voorlopig nog wel even, want de laatste schaakavond dit seizoen is gepland op donderdag14 juli. Bij de meeste partijen was er dan ook van een eventueel vakantie gevoel geen sprake. Fel werd er geschaakt tot een fout of een mooie zet het einde van een partij aankondigde.
Bij Marcel Geschiere tegen Dick Wijker was het een fout en een mooie zet die de partij besliste. Een penning van Dick waardoor Marcel de kwaliteit verloor en een fout door met de koning de verkeerde kant op te gaan om zo nog enige compensatie te krijgen. Daarna speelde Dick een gewonnen partij en kan hij de titel bijna in zijn zak steken.
De enige overgebleven concurrent, Ingmar Visser, speelde een leuke partij tegen Siebren Frolich. Ingmar won al heel snel een pion maar moest toch nog wachten op de beslissing tot in het eindspel. Daarin offerde Ingmar een pion en Siebren stond met zijn koning buiten het vierkant zodat Ingmar kon promoveren. Siebren liet het uiteraard niet zo ver komen en gaf op.
Sean Peters tegen Mirjam Visser was een taaie partij. Weliswaar won Mirjam met een paardvork de dame van Sean maar hij kon daarna wel een gevaarlijke aanval met twee torens en een loper uitvoeren op de koningsstelling van Mirjam. Zij moest hierop haar dame geven om niet mat te gaan, dit wel in ruil voor twee torens. De aanval van Sean was hierop ontmanteld en Mirjam kon haar materieel overwicht in winst omzetten.


Mirjam Visser won in een taaie partij van Sean Peters

Koen Christiaans zorgde voor een verrassing door Rick Mussche te verslaan. Koen zette een aanval in op f7 waardoor Rick volkomen verrast werd, mat was het gevolg.
Zev Joosten leek ook voor een stunt te gaan zorgen tegen Iwan Cordia. Zev kwam prima uit de opening met een winst van twee pionnen. Daarop ging Iwan er eens goed voor zitten en met een korte combinatie verschalkte hij de dame van Zev. De partij was gespeeld, winst voor Iwan.
En ook Thomas Otte was dicht bij een stunt. Tegen Wim Dijkman leek hij de partij gemakkelijk in winst te kunnen omzetten, een materiele voorsprong en de dame binnengedrongen in de koningstelling van Wim. Daarbij bleef het voor Thomas. Hij kon geen vervolg geven aan zijn mooie stelling en Wim rook zijn kans. Behoedzaam manoeuvrerend wurmde hij zich uit zijn benarde situatie en won zijn verloren materiaal met rente terug. Winst voor Wim denkt men dan. Maar niet in deze partij. Het beruchte pat monstertje kwam weer om de hoek kijken.
De partij Mark Scholten tegen Juriaan Töning was niet zo spectaculair. Al in een heel vroeg stadium werd Juriaan mat gezet.
Debutant Vincent Geschiere moest het opnemen tegen Chris Pruiksma. Een gelijk opgaande strijd was het gevolg totdat Chris zijn dame ongedekt liet staan en Vincent er als de kippen bij was om het kleinood te slaan. Vincent kon daarna de partij rustig met een mat besluiten. En zijn eerste overwinning bijschrijven.
Julian Lastdrager speelde tegen Ercan Efe. Al heel snel won Julian allerlei materiaal en leek de partij snel beslist te worden. Ercan vond echter steeds de juiste verdediging en Julian vond steeds maar niet de juiste aanval. Tot na lang zoeken van de zijde van Julian de matcombinatie werd gevonden en Julian opgelucht de overwinning kon bijschrijven.
Gregory van den Ende besliste al heel snel zijn partij in zijn voordeel tegen Vera Wu. Vera zag een pion over het hoofd die haar dame kon slaan. Vera begreep dat verder spelen geen zin meer had en gaf op.

Andries Visser