Jeugdschakers doen het rustig aan

Jeugdcompetitie ronde 41

Het warme weer heeft zijn sporen ook achtergelaten op de schaakclub. Behalve een bescheiden opkomst (18 spelers) werd een groot aantal partijen al in de beginfase beslist. Als commentator van de partijen kwam ik handen en voeten tekort om ook nog maar iets van deze partijen mee te krijgen, maar bij deze toch een poging.
Al in een zeer vroeg stadium ontdeed Rick Mussche zich van Mark Scholten. Rick vertelde dat hij een soort van zigzag aanval had geplaatst, waardoor Mark het spoor bijster raakte. Ook Zev Joosten had weinig moeite met Thomas Otte, waardoor Zev nog volop meedoet voor de eerste plaats in groep 2.
Marcel Geschiere deed in tempo niet onder voor de eerder genoemde partijen. Met een toren en dame dreef hij de koning van Wouter Dekker in een hoekje met mat als uiteindelijk resultaat.


Marcel Geschiere zette Wouter Dekker mat

Gregory van den Ende en Juriaan Töning hadden ook een snelle eenzijdige partij, waarin Gregory allerlei materiaal verzamelde en de koning van Juriaan vreselijk op de tocht stond. Dat dit niet de juiste positie voor een koning is, bleek spoedig want Juriaan ging mat.
Iwan Cordia bevestigde zijn groeiende vorm door Kai Swier met een knap mat te verslaan. Een aanval met loper en dame stelde Kai voor onoverkomelijke problemen.

Dan de 4 partijen waar de hitte zich verplaatste naar het schaakbord. Een dramatische partij werd gespeeld door Mirjam Visser tegen Siebren Frolich. Mirjam leek al heel vroeg in de partij op rozen te komen zitten door allerlei pionnen van Siebren te veroveren. Daarna zag Mirjam een aftrekaanval over het hoofd waardoor ze een toren kon winnen en als klap op de vuurpijl werd ze verrast door een 'en passant' zet die schaak en het inleveren van een toren betekende. Ontgoocheld speelde Mirjam de partij uit en kon Siebren de punten bijschrijven.
Ook voor Ruben van de Poel was het een ongelukkige avond. Tegen Wim Dijkman had hij een volle toren gewonnen en leek probleemloos te kunnen winnen, totdat Ruben zijn toren pardoes inleverde en Ruben zichzelf vertwijfeld afvroeg: "Waarom doe ik dit nou?" Daarna greep Wim het initiatief en won de partij.
De regelmatig terugkomende confrontatie tussen de beide schaaktoppers Dick Wijker en Ingmar Visser werd dit keer gewonnen door Ingmar. In een stelling waarin Dick de beste papieren leek te hebben, hij had een pion meer, ging Dick door zijn vlag.
Vincent Geschiere en Chris Pruiksma speelden een onderhoudende partij waar in eerste instantie Chris de winst voor het grijpen leek te hebben. Chris zette schaak met zijn loper en Vincent kon alleen het schaak opheffen door zijn dame weg te geven. Vervolgens vergaloppeerde Chris zich door zijn dame aan Vincent cadeau te doen. Daarna ontspon zich een spannende partij waar bij Vincent steeds meer een overwicht kreeg en tenslotte met een mooie mataanval het karwei afmaakte.

Andries Visser