Dick Wijker voor vierde maal jeugdkampioen Kijk Uit

Jeugdcompetitie ronde 43

In een curieuze partij heeft Dick Wijker tegen Ingmar Visser voor de vierde opeen volgende keer het kampioenschap bij de jeugd van Kijk Uit behaald. Dit deed hij door Ingmar op remise te houden. Het zag er lange tijd niet naar uit dat dit zou gebeuren, want Ingmar won in het begin van de partij een paard en Dick verloor ook nog eens veel tijd om het verlies nog een beetje binnen de perken te houden. Een onachtzaamheid van Ingmar gaf de partij een andere wending; de loper van Ingmar werd opgesloten en ging verloren. Daarna restte een eindspel waarin de tijd wel heel erg in het nadeel van Dick was, maar Ingmar ging mee in het tempo van Dick en verrekende zich volledig met een vrijpion. Zodat beide heren (met nog 10 seconden op de klok voor Dick) remise overeenkwamen. Een verdiend kampioenschap voor Dick, die weliswaar in de onderlinge confrontaties tegen Ingmar op achterstand werd gezet, maar Dick gaf in tegenstelling tot Ingmar tegen de andere jeugdschakers nauwelijks iets weg.


Dick Wijker voor de 4e keer jeugdkampioen

Mirjam Visser stelde haar derde plaats veilig door tegen Roman Schumacher remise te spelen.
Nina Schumacher verloor van Marcel Geschiere. Pionwinst in de opening voor Marcel werd vakkundig door hem uitgebuit.
Sander Raphael moest het opnemen tegen Siebren Frolich. Laatstgenoemde begint langzaam weer op toeren te komen. Een venijnige aanval met dame en toren werd Sander uiteindelijk te machtig.
Rick Mussche zorgde voor een verassing door Sean Peters te verslaan. Al in het begin verloor Sean enkele pionnen en richtte zich volledig op de koningsstelling van Rick. Die aanval sloeg niet door en Rick zette Sean uiteindelijk mat.
Mark Scholten behaalde de overwinning met een herdersmatje (met zwart!) tegen Wouter Dekker.
Concurrent Koen Christiaans verging het tegen Kai Swier niet al te best. In hoog tempo plaatste Kai allerlei aanvallen die Koen te machtig waren.
Zev Joosten behaalde een nuttige overwinning op Julian Lastdrager. Buiten Mark en Koen heeft Zev nu ook nog kans op de 1e plaats in groep 2.
Patrick Raphael behaalde zijn eerste overwinning op de schaakclub. Dit ging ten koste van Tim Boudesteijn. Patrick veroverde veel materiaal tegen Tim, maar moest daarna toch nog even goed nadenken om het mat te verzinnen.
Vincent Geschiere leek van Juriaan Töning te gaan winnen door in het begin al de dame van Juriaan in te rekenen. Te snel zetten kostte Vincent op zijn beurt weer de dame en in een gelijk opgaand eindspel ging Juriaan er met de winst vandoor.
Gregory van den Ende en Ruben van der Poel hadden een spannende partij, waarin Gregory uiteindelijk aan het langste eind trok.
Melissa Cordia en Vera Wu waren ook lang verwikkeld in de ondoorgrondelijke wegen van het schaakspel, totdat het voor Melissa te lang duurde en de partij weggaf.
Thomas Otte en Chris Pruiksma waren als eerste klaar deze avond. Thomas zette Chris al na enkele zetten mat.
Donderdag 14 juli is de laatste ronde van de jeugdcompetitie. De nieuwe jeugdcompetitie begint weer in de eerste week van het nieuwe schoolseizoen.

Andries Visser