Zev Joosten kampioen van groep 2

Jeugdcompetitie ronde 44

Zev Joosten is er in geslaagd de 1e prijs in groep 2 te winnen. In een goed gespeelde partij tegen Wim Dijkman, waarbij Zev meteen het initiatief nam en de koning uit de rokadestelling van Wim joeg, behield Zev het overzicht en dat resulteerde in een gewonnen eindspel van koning + toren tegen koning.
Mark Scholten die door een overwinning op Koen Christiaans Zev voorbij kon gaan, leek in de beginfase de betere papieren te hebben. Hij begon zelfs pionnetjes te sprokkelen, totdat Mark zijn dame verspeelde en Koen het karwei eenvoudig klaarde.


Kampioen van groep 2: Zev Joosten

De strijd om de 4e plaats in groep 1 (de eerste 4 plaatsen in groep 1 zijn prijswinnaars) werd gespeeld tussen Marcel Geschiere en Nina Schumacher. Nina moest winnen om 4e te worden. Aanvankelijk zag het daar niet naar uit want Marcel won de kwaliteit. Maar de partij kantelde volledig en Nina leek met een dame meer in het eindspel de winst naar zich toe te trekken. Leek, want ook nu was de pat regel spelbreker en kon Marcel opgelucht ademhalen.
Ingmar Visser en Dick Wijker speelde om de baard van de keizer. In een partij die Ingmar leek te winnen, werd uiteindelijk remise gegeven nadat beide heren elk nog 5 pionnen op het bord hadden.
Ook in de partij Mirjam Visser tegen Iwan Cordia stond er niets meer op het spel, behalve de spreekwoordelijke eer. Iwan leek deze eer naar zich toe te willen trekken. Hij trok fel van leer met een scherpe aanval van twee torens. Mirjam bleef koel verdedigen en profiteerde optimaal toen Iwan zijn toren uit het oog verloor. Dat een ongeluk nooit alleen komt ervoer Iwan, want daarna ging hij nog eens in de fout en gaf wijselijk de partij op.
Siebren Frolich kwam met de schrik vrij tegen Rick Mussche. Met een stuk minder leek Siebren tegen een nederlaag op te lopen, totdat Rick een pion van Siebren liet promoveren en Rick verder geen kans meer gaf.
Gregory van den Ende speelde tegen Vera Wu in een partij waar Gregory wel even moest zoeken naar het juiste plan. Maar toen hij dat eenmaal had gevonden, was er dan ook geen houden meer aan voor Vera. Gregory sloeg de hele koningsstelling van Vera open en de koning van Vera werd mat gezet.
Thomas Otte speelde een knappe partij tegen Vincent Geschiere. Thomas liet zien dat hij met het loperpaar goed overweg kan. Want ondanks dat Vincent daar 2 paarden tegenover had staan bestreek Thomas keurig de belangrijke velden en Vincent kon geen kant meer op. Daarna bouwde Thomas zijn aanval uit en won de partij.
Debutant Tymon Ruijs moest het opnemen tegen Tim Boudesteijn. In een lange partij waarin de stukken als rijpe appelen van het bord vielen, trok Tymon uiteindelijk aan het langste eind.
Hiermee is tevens een einde gekomen aan een enerverend schaakseizoen, waar alle ingrediŽnten die het schaken zo boeiend maken de revue zijn gepasseerd.
Het nieuwe seizoen begint op donderdag 8 september 2005 en tevens zal er dan de prijsuitreiking zijn voor de winnaars van dit jaar.
Verder wens ik een ieder vanaf deze plaats een prettige vakantie.

Andries Visser