Opmerkelijke remises bij jeugd Kijk Uit

Jeugdcompetitie ronde 3

Veelal is het bij schaken de eerste gedachte die bij je opkomt 'weg partij, weg punten', wanneer je door jezelf of door het toedoen van je tegenstander in een onmogelijke positie bent terechtgekomen. Dat die opwelling niet altijd juist is, wordt bijna wekelijks bij de jeugd bewezen.
De eerste speler die op het dunne draadje balanceerde was Boy Wu. In zijn partij tegen Ercan Efe had hij zijn dame verloren, en het leek een kwestie van tijd totdat Boy kon opgeven. Maar de pat regel bracht Boy en Ercan toch nog tot een puntenverdeling.


Boy Wu werd gered door pat tegen Ercan Efe

De andere overlever was Wim Dijkman. In zijn partij tegen Julian Lastdrager was hij in een verloren toren loper eindspel verzeild geraakt. Echter een moment van verslapping van Julian was voor Wim alsnog voldoende om een remise uit de strijd te slepen.
Iwan Cordia, na een ongelukkige start van de competitie in de onderste regionen beland, moest het opnemen tegen Tymon Ruijs. Ondanks dapper tegenspel van Tymon won Iwan de partij.
De partij tussen Bart Mussche en Chris Pruiksma had een merkwaardig verloop. Eerst leek Bart het initiatief te hebben maar dat sijpelde weg. Chris nam de regie over en won de partij.
Vincent Geschiere en Mark Scholten speelden een heel lange partij, waarin Mark minimaal voordeel behaalde. Dat buitte hij geduldig uit en zette uiteindelijk Vincent mat.
Ook een bij de jeugd wekelijks te zien fenomeen: 'het herdersmatje'. Ditmaal werd Gizem Erdogan er het slachtoffer van door toedoen van Rick Mussche.
Ingmar Visser, verbeten bezig met een inhaalrace, moest het opnemen tegen Thomas Otte. Deze partij won Ingmar door dwars door het centrum een mataanval in te zetten.
Gregory van den Ende kon zijn stunt van vorige week niet herhalen. Al in een vroeg stadium sloeg tegenstander Marcel Geschiere de hele koningsvleugel aan splinters, en moest Gregory het doen met een vleugellamme stelling. Dat kon natuurlijk niet goed gaan, en Marcel won de partij.
Mirjam Visser moest het opnemen tegen Ruben van der Poel. Ondanks dapper tegenspel van Ruben was Mirjam toch een maatje te groot.
De strijd tussen de twee enige ongeslagen schakers tot nu toe, ging tussen Dick Wijker en Kai Swier. Een wat dubieuze opening gespeeld met zwart door Dick, leek Kai wat kansen te bieden. Kai ging niet in op de complicaties. Daarna herstelde Dick zijn stelling en veroverde in het middenspel zwaar materiaal en trok zo de overwinning naar zich toe.
De spannendste partij ging tussen Nina Schumacher en Siebren Frolich. In een bewogen partij waarin de kansen nog wel eens wisselden, verspeelde Siebren veel tijd. Een gepende loper en matdreigingen over en weer waren het enerverende spelbeeld. Totdat het noodlot voor Siebren toesloeg. Met nog veertig seconden zijn klok, zette Nina haar tegenstander Siebren onverhoeds mat.

Andries Visser