Opnieuw winst voor Kai Swier

Jeugdcompetitie ronde 6

Een van de grootste verrassingen bij het jeugdschaak dit seizoen is Kai Swier. Ditmaal moest Kai aantreden tegen Ingmar Visser, ook niet de minste van het gezelschap jeugdschakertjes dat wekelijks de Eksterlaan bezoekt. Een partij waarin Ingmar langzaam maar zeker steeds meer materiaal van Kai won. Maar Kai had een venijnige loper op h6 en de matdreiging bleef daardoor steeds bestaan. Evenals vorige week zus Mirjam, verwaarloosde Ingmar even zijn verdediging en Kai had de winst te pakken. Hierdoor is Kai op dit ogenblik de directe rivaal van Dick Wijker. Laatstgenoemde had het niet gemakkelijk tegen een sterk spelende Rick Mussche. Lange tijd ging het gelijk op, tot het moment dat Dick een aanval met paard en dame kon inzetten. Rick behield wel een matdreiging maar die kwam steeds een zetje te laat zodat Dick de punten kon bijschrijven.


Kai Swier blijft maar winnen. Hij heeft nu 5 punten uit 6 wedstrijden.

Vincent Geschiere en Tymon Ruijs kwamen in een pionneneindspelletje terecht. Vincent speelde het zorgvuldiger uit dan Tymon en kon zijn pion laten promoveren. Daarna kon Vincent eenvoudig de partij naar zich toetrekken.
Chris Pruiksma moest het opnemen tegen Ruben van der Poel. Even leek het erop dat Chris door middel van loperwinst goede kansen zou hebben, maar de partij kantelde en Ruben maakte allerlei stukken buit en kon de partij op zijn naam schrijven.
Iwan Cordia liet zien dat hij met zijn jarenlange schaakervaring te sterk was voor de dit seizoen begonnen Bart Mussche.
Julian Lastdrager en Gregory van den Ende speelden een kraker, een partij die nog lang doorging toen een ieder de stukken al in de doos had gedaan. Julian had al in een vroeg stadium van de partij zijn dame verloren, maar gaf niet op. Julian probeerde nog lang van alles, maar moest uiteindelijk toch concluderen dat het met een dame minder wel heel erg moeilijk schaken is. Winst voor Gregory.
Een andere speler die zijn dame pardoes verloor was Boy Wu. In zijn partij tegen Thomas Otte had hij het stuk van zijn tegenstander al aangeraakt en kon afscheid van zijn dame doen. Daarna liet Thomas met een mooi mat Boy zonder punten achter.
Siebren Frolich speelde tegen Mark Scholten. Mark zag in de beginfase van de partij slaan op g2 over het hoofd, waardoor Siebren's koningsvleugel gehavend zou worden. Daarna liep Siebren uit naar een regelmatige overwinning.
Mirjam Visser kon tegen Wim Dijkman haar aanvalskunsten weer eens vertonen. Allerlei stukken werden naar voren getrommeld, en dat werd Wim uiteindelijk te veel.
Nina Schumacher had in haar partij tegen Marcel Geschiere twee pionnen geofferd voor een aanval op de koningsstelling met dame en paard. Een niet al te beste zet van Marcel werd dan ook gelijk afgestraft met mat.

Andries Visser