Jeugdschakers doen aan vrijgevigheid

Jeugdcompetitie ronde 8

Officieel is het nog geen Sinterklaasfeest, maar dat het feest van de Goed Heiligman met rasse schreden nadert is niet alleen in de winkels merkbaar, ook de jeugdschakers hebben afgelopen donderdag hun beste beentje voor gezet om het feest enige luister bij te zetten.
Een goed voorbeeld daarvan was de partij van Iwan Cordia en Rick Mussche. Een zeer goed uitgevoerde aanval van Iwan bezorgde hem een stuk, en de overwinning was voor Iwan binnen handbereik. Ook al omdat Rick zijn stelling niet goed had ontwikkeld. Echter, Rick deed met zijn dame een aantal zetten die op Iwan een vernietigend effect hadden. Iwan verloor grof materiaal en Rick kon met twee torens het karwei afmaken. Rick werd daarna bevangen door schaakblindheid en gaf een toren weg, daarna resteerde enkel nog remise voor beide heren.
Ook de broer van Rick, Bart, speelde een curieuze partij. Zijn tegenstander Chris Pruiksma moest de eerste zetten duidelijk de verdediging in, maar na een prima gespeelde opening raakte Bart het spoor bijster. Allerlei materiaal werd ingeleverd en Chris had de overwinning in feite al op zak. Maar nu was het de beurt aan Chris om al zijn materiaal te verliezen en kon Bart er alsnog met de overwinning vandoor gaan.

Chris Pruiksma en Bart Mussche speelden een curieuze partij. Schaak-trainer Jan Geus kijkt er met verbazing naar.

Dick Wijker moest het opnemen tegen Ingmar Visser. Ingmar heeft al een tijdje te kampen met vormverlies en ook nu kwam dat duidelijk naar voren. Een roekeloze paardzet werd door Dick knap afgestraft en Ingmar moest het met een stuk minder doen. Na een paar zetten begreep Ingmar dat er voor hem geen eer was te behalen en gaf de partij op.
Siebren Frolich kon zijn kwaliteiten etaleren tegen Boy Wu. Siebren liet zien hoe je een aanval moet opzetten en afmaken, en beide vaardigheden beheerste Siebren deze avond. Ondanks het naderende Sinterklaasfeest, winst voor Siebren.
Gregory van den Ende en Thomas Otte waren binnen een handomdraai klaar met hun partij. De toegesnelde omstanders kregen te horen dat Gregory had gewonnen.
Een van de langst gespeelde partijen deze avond was tussen Julian Lastdrager en Ruben van der Poel. Julian had al in een vroeg stadium van de partij zijn dame verloren. Een groen sein voor Ruben om zijn stukken naar voren te dirigeren. Julian probeerde met alle macht de aanval eruit te halen, maar het was onbegonnen werk. Ruben kreeg daarna een aantal kansen op mat en uiteindelijk kon Ruben de overwinning binnenhalen.

Andries Visser