Emotie aan het schaakbord

Jeugdcompetitie ronde 12

Elke schaker weet wanneer de tijdnoodfase aanbreekt, dat dan de logica voor zover al aanwezig op het schaakbord, voorgoed verdwenen is.
Ook bij jeugdschakers is dat het geval, en het werd wel erg duidelijk in de partij tussen Mark Scholten en Bart Mussche. De partij was inmiddels drie kwartier onderweg en Mark die ondanks een dame minder maar met een overmacht aan paarden en vrijpionnen de winst voor het grijpen had, zag het niet direct. Beide heren waren zonder schaakklok begonnen dus werd er door de wedstrijdleider beslist om de partij uit te vluggeren. Dit om niet in de kleine uurtjes terecht te komen, de heren moeten uiteindelijk de volgende dag weer naar school. Een ieder kreeg 5 minuten en na wisselende kansen over en weer, mistte Mark met nog 5 seconden op de klok mat en ging genadeloos door zijn vlag, en verloor zo zijn partij. Voor Bart een enorme meevaller en voor Mark een enorme deceptie.
Ramon Wonink liet in zijn 2e partij voor de competitie zien dat hij uit het goede schaakhout gesneden is. Tegen Thomas Lichtendaal brak hij met 2 paarden de verdediging open en de dame mocht het afmaken.
Tom Noordzij moest na 2 overwinningen ervaren dat verliezen ook bij het spelletje hoort. Julian Lastdrager won enorm veel materiaal, waardoor hij geen moeite had om de winst naar zich toe te halen.
Debutante Anne Dijkman werd verslagen door Tymon Ruijs. Tymon druk bezig om allerlei mat situaties te doorgronden, bracht het direct in praktijk. Met een gepromoveerde pion, omgezet in een dame, zette hij Anne mat.
Vincent Geschiere speelde zijn partij zeer geconcentreerd. Zozeer dat Thomas Otte het ene stuk na het andere moest inleveren. Vincent besloot dit alles met mat.
Ook Rick Mussche liet zien hoe het spel gespeeld moet worden. Boy Wu werd allerlei materiaal afhandig gemaakt en werd met zijn koning in het hoekje gedreven. Hij liep uiteindelijk mat.


Rick Mussche won van Boy Wu

De topspelers van groep 2 moesten het opnemen tegen die van groep 1. Dat het verschil toch nog wel wat te groot is, werd wel heel erg duidelijk.
Allereerst Dick Wijker. In zijn partij tegen Gregory van den Ende besloot hij alleen lopers voor zijn gepromoveerde pionnen te nemen. Ook met deze lopers op het bord werd Gregory mat gezet.
En Ingmar Visser tegen Ruben van der Poel werd een miniatuurtje. Ingmar won de dame en even later liep Ruben mat.
Iwan Cordia had een ongelukkige manoeuvre van Wim Dijkman nodig om de partij in zijn voordeel te beslissen. Wim beroerde het stuk van Iwan en was zo verplicht het stuk te slaan, wat ten koste ging van zijn dame. Daarna was het voor Iwan een koud kunstje om de partij in voordeel om te zetten.
Waarschijnlijk de interessantste partij van de avond werd gespeeld door Marcel Geschiere en Siebren Frolich. Marcel had een toren meer maar Siebren een trits aan vrijpionnen. Nadat Marcel zijn toren had moeten weggeven kon Marcel met een uiterste krachtsinspanning eeuwig schaak bewerkstelligen, remise voor beide heren.

Andries Visser