Alles op de aanval

Jeugdcompetitie ronde 13

Het motto bij de jeugdspelers is de aanval en dat leidt op de schaakborden af en toe tot mooie en wonderbaarlijke stellingen. Ook deze ronde waren er weer wat van deze onvolmaakte kunststukjes.
De meest raadselachtige partij werd gespeeld door Iwan Cordia en Kai Swier. Vroeg dameverlies van Kai leek de partij al snel te beslissen, ware het niet dat Kai opnieuw een val had ingeweven om de dame van Iwan te vangen. En zoals zo vaak met de vallen van Kai, had deze ook succes. Daarna kreeg Kai een loper voorsprong en de partij leek nu in het voordeel van Kai beslist, maar Iwan trok ten strijde met zijn pionnen en won de loper terug. Daarna begon er voor Iwan met nog enkele minuten op de klok een bloedstollende fase. Iwan probeerde uiteraard nog remise te maken, wat hem ook lukte. Maar na afloop werd duidelijk dat hij door een tempozet, de partij had kunnen winnen.


Iwan Cordia speelde een raadselachtige partij tegen Kai Swier

Marcel Geschiere leek tegen Mirjam Visser na stukwinst de partij te winnen. Voor Mirjam het sein om alles op de aanval te gooien en zij toverde een paar goede combinaties uit de hoge hoed, waardoor zij een fraaie winst pakte.
Wim Dijkman overrompelde Thomas Otte met een correcte(?) aanval op de pion op f2. Deze klap kwam Thomas niet meer te boven en verloor de partij.
Siebren Frolich kruipt langzaam naar boven. Dit keer overmeesterde hij Nina Schumacher. Nadat ze beiden een foutje gemaakt hadden, maakte Nina er nog een. En met schaken is het meestal zo, wie de laatste fout maakt verliest.
Gregory van den Ende zorgde voor een verrassing door Rick Mussche te verslaan. Een batterij was volgens Gregory voldoende voor de winst.
Boy Wu had een probleem met de concentratie, meldde hij achteraf. Tegenstander Vincent Geschiere had daar zeker geen last van. In een hoog tempo won hij allerlei stukken en pakte de winst.
Bart Mussche kon het niet bolwerken tegen Julian Lastdrager. Een aanval met 2 torens door het midden werd Bart fataal.
Mark Scholten had wat goed te maken na de ongelukkige nederlaag van vorige week. Dat deed hij dan ook. In een knap gespeelde partij zette hij Tom Noordzij mat.
Tymon Ruijs deed zichzelf tekort. Nadat hij een surplus aan materiaal had gewonnen, zette hij Thomas Lichtendaal pat.
Ramon Wonink pakte zijn 3e overwinning op rij. Anne Dijkman probeerde alles om het te verhinderen, maar Ramon drong de koning van Anne in de hoek en zette mat.
Als laatste nog de partij tussen de 2 kemphanen Dick Wijker en Ingmar Visser. Dit keer ging de winst naar Ingmar. Nadat hij een pion had buitgemaakt probeerde Dick te forceren maar tevergeefs. Ingmar pakte nog een pion, kreeg zo uiteindelijk twee vrijpionnen en Dick gaf op.

Andries Visser