Koplopers maken geen fout

Jeugdcompetitie ronde 14

In de top van de jeugdcompetitie is alles bij het oude gebleven. Dick Wijker moest het tegen Kai Swier opnemen die dit seizoen erg sterk begonnen is. Dick was dus gewaarschuwd, en dat was aan zijn spel te zien. Zeer gedegen spelend en de trucs van Kai vermijdend, schoof hij de partij naar winst. Zijn rivaal Ingmar Visser daarentegen was in een vrijmoedige bui. In zijn partij tegen Iwan Cordia bracht hij een incorrect loperoffer. Iwan zag de juiste voortzetting niet, verloor de dame en daarmee de partij.
Siebren Frolich zit nog steeds in de lift. Tegen Ruben van der Poel liet hij er geen twijfel over bestaan hoe de schaakverhoudingen op het ogenblik liggen. Met een pion tot dame gepromoveerd en een toren zette hij Ruben mat.
Vincent Geschiere moest na enkele overwinningen op rij zijn meerdere erkennen in Gregory van den Ende, die erg veel materiaal had buitgemaakt. Marcel Geschiere redde de eer van de familie door met twee torens op het bord Rick Mussche het spel te moeilijk te maken. Maar ook de eer van de familie Mussche werd niet geschonden. Daarvoor zorgde Bart Mussche, die met een prima overwinning op Tom Noordzij voor de punten zorgde.
Wim Dijkman ging als een wervelwind door de stelling van Boy Wu. Mogelijke oorzaak een sneeuwbal gegooid tegen het hoofd van Boy tijdens het schoolschaatsen. Maar ondanks dat ongemak voor Boy, toch een prima overwinning van Wim.
Tim Boudesteijn en Tymon Ruijs hadden een gelijk opgaande partij waar zeker ook veel overlegd werd. Zoveel dat Tymon op een zeker ogenblik de partij opgaf. De jeugdleiders zijn er nog niet uit waarom. Misschien werd het te laat.
Voor wie het zeker laat werd waren Thomas Lichtendaal en Anne Dijkman. In een partij waar Thomas diverse kansen kreeg, maar er steeds iets tussen kwam, moest er worden uitgevluggerd. In deze situatie was Thomas koelbloediger dan Anne en won de partij.


Thomas Lichtendaal won van Anne Dijkman

Ook in de partij tussen Mark Scholten en Julian Lastdrager kwam het op uitvluggeren aan. Daarvoor had Mark al twee keer gewonnen gestaan, maar telkens vocht Julian zich terug. In de uitvluggerfase was het opnieuw Mark die voordeel kreeg en ditmaal was hij er als de kippen bij om mat te zetten.
De overwinningreeks van Ramon Wonink werd onderbroken door Thomas Otte. In de openingsfase liet Ramon een kans onbenut om de dame van Thomas in te rekenen. Deze meevaller gaf Thomas vleugels. Hij lokte de koning van Ramon naar het midden van het bord en zette mat.
Tenslotte de partij van Chris Pruiksma en Gizem Erdogan. Nadat Gizem prima uit de opening was gekomen, liet ze de verdediging van de koning voor wat het was. Chris rook zijn kans en kwam met veel materiaal naar de eenzame koning en besloot de monarch mat te zetten.

Andries Visser