Spelers met wit in zwaar weer

Jeugdcompetitie ronde 15

Normaal is bij het schaken dat de witspeler voordeel heeft; hij/zij heeft immers een tempo meer en dat is in het schaakspel zeer belangrijk. Bij de jeugd van Kijk Uit is er de afgelopen ronde gebroken met deze logica. Van de 12 partijen eindigde er voor de witspelers acht in de mineur, drie in remises en slechts één overwinning werd er met wit geboekt.
De enige speler die met wit wist te winnen was Bart Mussche, al ging dat niet van een leien dakje. Chris Pruiksma verloor in de openingsfase veel materiaal maar bleef vechten voor wat hij waard was. Bart had het er maar moeilijk mee, uiteindelijk kon hij Chris onverwachts mat zetten.
Ook Tim Boudesteijn won met mat. Anne Dijkman was onverhoeds in de val van Tim gelopen.


Tim Boudesteijn liet Anne Dijkman in de val lopen

Julian Lastdrager behaalde een regelmatige overwinning op Gizem Erdogan, die ondanks haar verlies zich knap verweerde.
Thomas Lichtendaal leek met zwart tegen Tom Noordzij naar een overwinning te gaan. Helaas, Thomas zette met een enorm materiaaloverwicht zijn tegenstander pat.
De andere Thomas overkwam het zelfde. Thomas Otte had Boy Wu al zijn materiaal afhandig gemaakt. Op het moment dat Thomas zette en zijn stuk los had, drong het tot hem door 'pat'.
Mark Scholten en Ramon Wonink speelde een enerverende partij, waarbij zowel Mark als Ramon de kans kregen om de dame van elkaar te bemachtigen. Deze kansen lieten beide heren onbenut en Mark bleek daarna de sterkste en nam de punten mee.
Rick Mussche en Wim Dijkman hielden elkaar lange tijd in evenwicht. Beide heren besloten geen onnodige risico's te nemen, een remise was daarom het logische resultaat.
Het duel der beide broertjes Geschiere werd uiteindelijk beslist door Marcel. Maar gemakkelijk kreeg hij het niet, want Vincent vocht voor wat hij waard was.
Iwan Cordia en Ruben van der Poel maakten er een interessante pot van. Iwan verspeelde zijn dame maar kreeg daardoor uitstekende aanvalsmogelijkheden. Een ervan verzilverde hij en stak de winst in de zak.
Siebren Frolich lijkt terug op zijn oude niveau. Ditmaal werd Kai Swier het slachtoffer. In een partij waarin er goed geschaakt werd, manoeuvreerde Siebren naar een gewonnen eindspel.
Gregory van den Ende had het niet tegen Ingmar Visser. Eerst onnodig torenverlies en daarna ging via een schaakje zijn dame eraan, winst voor Ingmar.
Ook Nina Schumacher had het niet tegen Dick Wijker. Een pionzet van Nina waarbij alle lijnen naar de koning werden geopend, werd door Dick meteen benut met een fatale aanval op de stelling van Nina. Winst voor Dick, die hard op weg is om zijn 5e titel op rij binnen te halen.

Andries Visser