Dick Wijker ondanks verlies "winterkampioen"

Jeugdcompetitie ronde 17

Ondanks de kerstvakantie en het pak sneeuw vonden twaalf schakers toch nog de weg naar de Eksterlaan in IJmuiden. Het werd een schaakavond met veel strijd waar bij vlagen zeer geconcentreerd werd geschaakt.
Dick Wijker heeft inmiddels een ruime voorsprong genomen op de rest van het bonte gezelschap. Hij moest het opnemen tegen Iwan Cordia. Iwan die slecht was begonnen dit seizoen, heeft zich volledig teruggeknokt in de bovenste regionen van de ranglijst. Het werd een interessante partij waarin Dick een pion voorsprong nam, maar daarna een reeks mindere zetten produceerde. Iwan bleef koel en sloeg met een prima aanval een toren van Dick van het bord. En na lang nadenken gaf Dick zich gewonnen, de dreigingen waren eenvoudig te groot.
Een verrassende overwinning van Iwan die door deze zege stevig op de derde plaats is gekomen. Twee andere strijders voor de bovenste plaatsen Ingmar Visser en Mirjam Visser maakten er een boeiend potje schaak van. Ingmar kreeg weliswaar twee pionnen voorsprong, maar Mirjam behield matdreigingen. Helaas voor Mirjam zaten ze te diep verstopt en Ingmar schoof de partij naar winst.


Ramon Wonink pakte de winst tegen Thomas Lichtendaal

Siebren Frolich had iets goed te maken na de ontluistering van vorige week. In zijn partij tegen Rick Mussche trok hij spoedig ten aanval en veroverde twee lichte stukken. Het mat was echter niet zo gemakkelijk te vinden met paard en dame. Een moment van lichtzinnigheid van Rick kostte hem de partij. Rick haalde zijn beschermende dame weg in een poging een toren van Siebren aan te vallen waardoor Siebren Rick mat kon zetten.
In de partij tussen Mark Scholten en Boy Wu vlogen de stukken van het bord. Na al dit geweld merkte Boy dat hij toch wel wat materiaal was kwijt geraakt en zijn dame in een niemandsland was terecht gekomen. Dit was voor Mark het sein om de koning van Boy uit te roken en hem midden op het bord mat te zetten.
Thomas Otte had er deze avond bijzonder veel zin in. Uiterst geconcentreerd ging hij te werk tegen Bart Mussche. Thomas dreef Bart steeds verder terug, tot het moment dat hij met twee torens Bart mat zette.
Tenslotte de partij tussen Thomas Lichtendaal en Ramon Wonink. Een partij waar Ramon al direct wat voordeel pakte en dit langzaam uitbouwde. Een mataanval met dame en paard werd Thomas teveel en Ramon pakte de winst.

Andries Visser