Spanning bij jeugd Kijk Uit naar kookpunt

Jeugdcompetitie ronde 18

Op de eerste speeldag van het nieuwe jaar zijn de voortekenen bij het jeugdschaak bijzonder gunstig te noemen. Er werd bij vlagen zeer goed geschaakt en ook waren er zeer verrassende uitslagen.
Het meest in het oog sprong de nederlaag van Dick Wijker tegen Mirjam Visser. Dick is sinds zijn overwinning op zijn schaakmeester in het donkere schaakbos beland en is voorlopig nog op zoek naar de uitgang. Dat doet niets af van de prestatie van Mirjam want zij liet eindelijk weer eens zien waarom zij al jaren in de top meedraait. In de openingsfase won Dick een kwaliteit en de partij leek al in een vroeg stadium te zijn beslist. Mirjam dacht er anders over. Met een vlijmscherpe aanval op de niet gerokeerde koning was het in alle varianten over en uit voor Dick.
Ook broer Ingmar had er zin in. In een zeer knap gespeelde partij tegen Rick Mussche, waarin een paar goede aanvallen Rick teveel hoofdbrekens bezorgden, won Ingmar. Dick kan de hete adem van Ingmar in zijn nek voelen.


Anne Dijkman behaalde haar eerste remise

Ook Ramon Wonink zorgde voor een enorme stunt door Marcel Geschiere te verslaan. In het begin van de partij leek er weinig aan de hand voor Marcel; een stuk voorsprong en volop in de aanval. Maar die aanval sloeg niet door en Ramon kon met loper en dame de onbeschermde koning van Marcel mat zetten.
Mark Scholten speelde sterk tegen Tom Noordzij. Na eerst de halve vleugel van Tom onder druk te zetten en materiaal te winnen, plaatste hij een lokzetje en kon daarna mat zetten. Knap gedaan van Mark die nu op de eerste plaats in groep twee staat.
Vera Wu liet zien dat ze het schaken nog niet verleerd is. Een overwinning op Vincent Geschiere was daar het bewijs van.
Kai Swier liet zijn aanvalskunsten tegen Thomas Otte zien. Dat hij dat bij vlagen iets te enthousiast deed, maakte de partij tot een vermakelijk potje schaak. Uiteindelijk won Kai de partij.
Iwan Cordia speelde een geconcentreerde partij tegen Wim Dijkman. Geduldig manoeuvrerend speelde hij langzaam de verdediging van Wim uit elkaar en kon de winst bijschrijven.
Bart Mussche speelde tegen Tymon Ruijs een knappe partij. Allerlei materiaal werd er door Bart buit gemaakt en na forse materiele achterstand zag Tymon er geen heil meer in en gaf de partij op.
Anne Dijkman haalde haar eerste halfje op de schaakvereniging. Na een gelijk opgaande partij tegen Gizem Erdogan, besloten beide speelsters tot remise.

Andries Visser