Jeugd Kijk Uit springt roekeloos met de dame om

Jeugdcompetitie ronde 19

Misschien dat de jeugd be´nvloed was door het persberichtje deze week waarin stond dat het aantal echtscheidingen vorig jaar gestegen was na jaren te zijn gedaald. Maar opvallend was wel het aantal partijen waarin de dame wel zeer makkelijk werd geslachtofferd.
De partij waar het opvallend mis ging was tussen Mirjam Visser en Iwan Cordia. Volgens Mirjam "was er nog niets aan de hand" en volgens Iwan "ik stond best goed". Hoe dan ook, Iwan gaf zijn dame zonder aanleiding weg en de stukken konden in de doos.
Rick Mussche deed goede zaken. Zijn tegenstander Vincent Geschiere werd verrast door een paardvork op koning en dame en had in het vervolg van de partij geen antwoord meer op het vervolg van de aanval. Winst voor Rick.
Boy Wu volop in de aanval met zijn dame tegen Ruben van der Poel liet zijn dame in staan en met een eenvoudig pionzetje veroverde Ruben de dame. Daarna was het voor Ruben een koud kunstje om Boy mat te zetten.
Chris Pruiksma veroverde ook al de dame, ditmaal op Tim Boudesteijn. En ook Chris had daarna geen moeite meer met Tim en besloot zijn partij met mat.
Even later stak ook Tymon Ruijs zijn hand met dame triomfantelijk naar boven. Anne Dijkman was de dame in het krijgsgewoel kwijtgeraakt en Tymon kon daarna de partij in winst omzetten.
Het meest tragische dameverlies kwam op naam van Wim Dijkman. In een boeiende partij tegen Ramon Wonink waarin Wim in aanvang materiaal won, maar Ramon toch kansen bleef behouden, zag Wim over het hoofd dat door een pionzetje naar voren zijn dame werd aangevallen door de loper. Uiteraard was daarna de partij gespeeld.
Marcel Geschiere en Nina Schumacher vochten op het bord voor wat ze waard waren. Een verkeerde inschatting betreffende twee torens tegen een dame van Marcel zorgde voor torenverlies en Nina schoof de partij naar winst.
Gregory van den Ende behaalde een regelmatige overwinning op Mark Scholten door steeds meer materiaal van Mark afhandig te maken.
Thomas Otte is in vorm, ditmaal won hij van Tom Noordzij. Een ieder had de aanval geopend op de vijandelijke koning. Echter Thomas was er eerder bij en zette Tom mat.


Tom Noordzij was net iets te laat om Thomas Otte mat te zetten

Bart Mussche en Thomas Lichtendaal hielden elkaar lange tijd in evenwicht. Totdat Bart met een knappe combinatie Thomas mat zette.
Dick Wijker liet tegen Kai Swier zien dat hij zijn vormverlies te boven is. Met een knap paardoffer waardoor hij Kai mat in twee zette, besliste hij zijn partij.
Ingmar Visser en Siebren Frolich hielden elkaar lange tijd in evenwicht, totdat er een eindspel ontstond van een ieder vijf pionnen en een toren. Ingmar liet opnieuw zien dat hij bijzonder gehaaid is in het eindspel. Hij sneed de vijandelijke koning van Siebren de weg af en die moest zijn toren inleveren. Daarna gaf Siebren de partij meteen op.

Andries Visser