Het paard is een betere verdediger dan de loper

Jeugdcompetitie ronde 21

Deze les kreeg Ingmar Visser in zijn partij tegen Dick Wijker. Een partij waarbij veel op het spel stond, want mocht Ingmar winnen dan was Dick voorlopig op achterstand gezet. Maar in een bijzonder nauwkeurig gespeelde partij van Dick's kant, werden de titelaspiraties van Ingmar voorlopig in de koelkast gezet. Dick zette met zwart druk op de open f-lijn met zijn torens en Ingmar moest zich in allerlei bochten wringen om deze pressie te weerstaan. Daarna stonden zijn stukken niet ideaal, maar toch kreeg hij de kans om een pionnetje van Dick met zijn paard weg te snoepen. Dat deed hij dan ook, maar feit was dat zijn paard als verdediger weg was en de loper het vuile werk moest doen. Deze raadsheer kon dit niet aan en Ingmar's koningsstelling lag aan diggelen.
Kai Swier verraste Iwan Cordia met een paardvork waarbij Iwan een kwaliteit moest inleveren. Kai speelde het spelletje daarna nauwkeurig en gaf Iwan geen kans meer.


Mark Scholten ligt weer op koers na zijn overwinning op Tom Noordzij

Ramon Wonink moest het opnemen tegen de rasaanvalster Nina Schumacher. Een ware stormloop op de koningsstelling van Ramon volgde. Ramon verweerde zich nog enige tijd maar kon toch niet voorkomen dat hij uiteindelijk mat liep.
De andere aanvalster pur-sang Mirjam Visser, liet er tegen Siebren Frolich geen gras over groeien. Eveneens in hoog tempo verdwenen er bij Siebren allerlei stukken van het bord, totdat Siebren het na een tijdje wel welletjes vond en de partij opgaf.
Rick Mussche begint in vorm te komen. In een knap gespeelde partij tegen Marcel Geschiere sloeg hij de volledige damevleugel van het bord. Dit verlies kwam Marcel uiteraard niet meer te boven en verloor de partij.
Broer Bart verging het minder in zijn partij tegen Gregory van den Ende. Bart leek letterlijk naar winst te lopen met een pion die kon promoveren, ware het niet dat Gregory een val had opgebouwd en Bart werd met een mataanval gefopt.
Wim Dijkman haalde de overwinning tegen Ruben van der Poel, die in het beruchte donkere schaakbos was verdwaald. Bij Boy Wu en Julian Lastdrager was de concentratie zeer hoog. Beide spelers streden tot het uiterste. Totdat ze plotseling bemerkten dat ze geen van beiden meer kon winnen, want beiden hadden alleen nog de koning over.
Voor Chris Pruiksma was het allemaal wat teveel van het goede. Een gigantische aanval van Vincent Geschiere werd hem te machtig. Chris koos eieren voor zijn geld en gaf de partij op. 'Teveel druk' was het nuchtere commentaar van Chris na afloop.
Mark Scholten ligt weer op koers. In een prima gespeelde partij tegen Tom Noordzij behaalde hij een knappe overwinning en ook Tymon Ruijs kon er een overwinning bijschrijven. Gizem Erdogan kon Tymon niet bijbenen. Tenslotte Thomas Lichtendaal die vergat Anne Dijkman mat te zetten waarna Anne ontsnapte met pat.

Andries Visser