Reputaties achter het schaakbord

Jeugdcompetitie ronde 22

Dat het schaakspel niet alleen op het bord gewonnen moet worden, wordt vaak duidelijk wanneer schakers plaats moeten nemen tegen een gerenommeerde tegenstander die alleen al door hun schaakprestaties een bepaald soort ontzag lijken in te boezemen. Daarom kan beslist gezegd worden dat zij psychologisch in het voordeel zijn en die in hachelijke situaties op het schaakbord vaak beslissend zijn.
Dick Wijker is er uiteraard een van. Vele malen jeugdkampioen en op het ogenblik meespelend in de bovenste laag bij de senioren heeft hij al diverse malen wonderlijke ontsnappingen beleefd. Tegen Nina Schumacher was er toch ook weer sprake van een ontsnapping. Dick een stuk in het voordeel maar de compensatie die Nina had leek voldoende, namelijk drie pionnen. Toen even later Nina een stuk kon winnen leek het pleit beslecht. Jammer voor Nina en een gelukje voor Dick. Nina zag het niet en Dick schoof de partij winnend uit.
Ook Dick's directe concurrent Ingmar Visser lijkt van psychologische factoren te profiteren. Iwan Cordia gaf pardoes een paard weg en Ingmar besliste daarna de partij met een penning waardoor Iwan de toren en daarmee tevens de partij kon inleveren.
Thomas Otte de laatste weken in prima doen, moest het opnemen tegen Gregory van den Ende. Maar Thomas bleek zijn vorm te hebben ingeleverd en Gregory kon optimaal profiteren.
Rick en Bart Mussche hadden een familieonderonsje. Rick liet zien dat hij al een tijdje langer op schaken zit. Hij veroverde toch wel heel wat materiaal en het was voor hem een koud kunstje om de partij in winst om te zetten.
Mark Scholten haalde zijn oude specialiteit uit de kast: het herdersmatje. Vincent Geschiere was de pechvogel.


Gizem Erdogan won van Anne Dijkman met een slim mat.

Boy Wu kon het niet bolwerken tegen Wim Dijkman. Boy die donderdag had deelgenomen aan het Felisenum schaaktoernooi, had duidelijk zijn kruit al verschoten.
Julian Lastdrager won van Ruben van der Poel. Ruben, de laatste weken zoekend naar zijn vorm, moet enig geduld hebben want het overkomt iedere schaker wel eens en het gaat vanzelf over.
Tom Noordzij overwon Chris Pruiksma met een mooie mataanval en Gizem Erdogan en Anne Dijkman maakten er een marathonzitting van. Totdat de wedstrijdleider het welletjes vond en de klok er werd bijgezet waardoor beide dames de partij moesten uitvluggeren. Gizem toonde zich het slagvaardigst en won de partij met een slim mat.
De mooiste partij van de avond werd gespeeld tussen Mirjam Visser en Kai Swier. Een partij die na wederzijdse aanvallen eindigde in een eindspel met twee torens en wat pionnen. Dat dat bijzonder gecompliceerd is bewezen beide spelers, want beiden kwamen er niet door en de klok leek de beslissing te gaan brengen. Totdat Kai een foute zet met zijn toren deed. Maar Mirjam zag het geheel over het hoofd en ging vervolgens door haar vlag.

Andries Visser