Opnieuw een moeilijke avond voor de witspeler

Jeugdcompetitie ronde 27

Afgelopen donderdag zijn de witspelers bijna allemaal door het ijs gezakt. Van de twaalf partijen ging de winst acht keer naar zwart, één keer werd het remise en slechts drie overwinningen gingen naar wit, waarbij moet worden aangetekend dat bij die winstpartijen ook nog eens het vermaarde duo Dick Wijker en Ingmar Visser waren betrokken. Naar een mogelijke oplossing wordt nog gezocht maar een van de factoren lijkt dat de beginnende schaker het initiatief nog moeilijk kan vasthouden. Na een inleidende simultaan tegen twee jeugdleiders waren de gemoederen onder de spelers dusdanig verhit, dat slechts met grote moeite de spelers rustig achter hun bord konden worden geplaatst. Daarna brak er een serene rust uit, waarbij de denkramen van de spelers weer tot het uiterste werden beproefd.
Als eerste was het Boy Wu die de winst naar zich toetrok. In de partij tegen Thomas Lichtendaal had hij de koning uit zijn stelling gelokt en hem in een soort fuik met zijn dame matgezet.


Boy Wu lokte lokte Thomas Lichtendaal in een fuik en zette hem mat

Daarop volgde Bart Mussche zijn voorbeeld. Tegen Tymon Ruijs had hij zo een beetje al het materiaal van Tymon opgesnoept en besloot met mat.
Rick Mussche leek tegen Marcel Geschiere tegen een nederlaag op te lopen, maar kon in het eindspel het tij keren en knap de winst pakken.
Thomas Otte kon tegen Gregory van den Ende zijn overwinningenreeks geen vervolg geven. De aanvallen van Thomas werden keurig door Gregory opgevangen en hij nam zelf de aanval over en won uiteindelijk de partij.
Het damesonderonsje tussen Anne Dijkman en Gizem Erdogan leverde geen winnaar op. De partij eindigde na arbitrair overleg in remise.
Barry Broek werd verrast door Tim Boudesteijn. In een ingewikkelde stelling zette Tim Barry pardoes mat.
Chris Pruiksma kon het niet bolwerken tegen Tom Noordzij. Tom die de laatste weken in vorm lijkt te komen, won op een gedegen manier.
Ramon Wonink had het maar moeilijk met Vincent Geschiere. Lange tijd leek het erop alsof Vincent de winst naar zich toe zou trekken. Maar langzaam trok Ramon het initiatief naar zich toe en won alsnog de partij.
En ook Wim Dijkman kwam met de schrik vrij tegen Mark Scholten. Mark had zo'n beetje de halve damevleugel van Wim opgerold, maar vergat zijn koning in veiligheid te brengen. Daarmee had Wim wat aanknopingspunten en nam met succes de koning van Mark onder vuur. Toch nog winst voor Wim.
Kai Swier liep in zijn partij tegen Mirjam Visser in een paardvork waarbij hij zijn dame verloor. Daarna kon Mirjam de partij rustig in winst omzetten.
Nina Schumacher zag in haar partij tegen Dick Wijker iets wat waarschijnlijk alleen zij zag. Zij sloeg in met haar loper op f2 maar het vervolg ontbrak zodat Dick de partij in winst kon omzetten.
En ook Iwan Cordia zag op het bord dingen, die niet geheel de realiteit weerspiegelde. Een paar merkwaardige zetten van hem werden door Ingmar Visser afgestraft, en Ingmar kon daarna de winst grijpen.

Andries Visser