Gelukkig is er nog het schaken

Jeugdcompetitie ronde 30

Na een verstoorde aanloop veroorzaakt door een kil handelende en kijkende politica, die bijzonder ingenomen is met zichzelf, was er gelukkig op donderdagavond het wekelijkse schaakavondje voor de jeugd. En wie weet zaten er weer wat mooie combinaties en overwinningen bij. Dat die verwachting niet werd beschaamd, was al meteen te danken aan Tymon Ruijs die in het eerste half uurtje met een seniorenlid een partij winnend met mat in twee afsloot en daarna geduldig manoeuvrerend in zijn competitiepartij nieuwkomer Daan Koetzier het nakijken gaf.


Nieuwkomer Daan Koetzier

Ramon Wonink zorgde voor een verrassing door de koploper in groep twee Wim Dijkman te verslaan. Ramon kreeg in zijn partij een overmacht aan vrijpionnen die hij ook daadwerkelijk ging verzilveren. Dat resulteerde in vier dames, tja dan houdt ook alles op. Thomas Lichtendaal profiteerde optimaal van het dameverlies van Barry Broek. Thomas hield Barry goed onder druk maar verzuimde een paar maal mat in twee te geven. Uiteindelijk gingen de lichtjes bij Thomas aan en zette Barry mat.
Als Ruben van der Poel leert verdedigen kan het een goede schaker worden. In zijn partij tegen Gregory van den Ende kwam dit manco opnieuw naar boven. Een verdedigende zet werd door Ruben over het hoofd gezien en hij werd zonder pardon mat gezet.
Koen van der Velde had er zin in. Als een wervelwind ging hij door de stelling van Thomas Otte die enkele minuten later de partij kon opgeven.
Ook Kai Swier behaalde een niet al te zwaar bevochten zege op Marcel Geschiere. Al in het begin van de partij vlogen er in hoog tempo stukken van Marcel het bord af.
Boy Wu haalde een overwinning op Vincent Geschiere en op zichzelf, want nog nooit had hij van Vincent gewonnen.
Ingmar Visser tegen Nina Schumacher viel op door een koningsaanval van Nina. Die werd door Ingmar knap gepareerd en kostte Nina uiteindelijk een volle toren en natuurlijk de partij. Rick Mussche probeerde tegen Dick Wijker het herdersmatje. Niet echt verstandig want het trucje kost verschillende tempi. Dick profiteerde meteen door een sterke stelling neer te zetten en Rick geen kans te geven.
Chris Pruiksma kon het niet bolwerken tegen Bart Mussche. Allerlei stukken van Chris kwamen in te staan, en later besloot Bart dit alles met mat midden op het bord.
En ook Tim Boudesteijn kon zijn goede optreden van vorige week geen vervolg geven. Anne Dijkman hield hem stevig in de tang en besloot dit fraais met mat.
Toch nog een leuke competitieavond en het nieuws van vorig jaar over die loslopende poema borrelde weer naar boven. Als die poema nu eens…

Andries Visser