Schaakgodin Cassa komt in de overuren

Jeugdcompetitie ronde 36

Dat de wegen op het schaakbord ondoorgrondelijk zijn, is wijd en zijd bekend, maar bij de jeugd van schaakclub Kijk Uit heeft de schaakgodin Cassa aan de andere goden toch wel wat uit te leggen, want miraculeuze gebeurtenissen zijn daar schering en inslag. Kortom veel werk voor Cassa die hierdoor zeker niet voor arbeidstijdverkorting in aanmerking komt en ook haar pensioen komt met de week verder uit zicht.
Neem Ramon Wonink, trotse koploper in groep 3. De partij tegen Roelof Stikker is nog geen vijf zetten oud, en Ramon laat pardoes zijn dame door een pion van Roelof slaan. Daarna zette Ramon nog wel alle zeilen bij om het tij te keren, maar het mocht niet baten. Roelof won uiterst verrassend de partij.
Ook Mirjam Visser bakte ze bruin. In haar partij tegen Nina Schumacher zag zij over het hoofd dat haar dame in stond. Mirjam gaf meteen op, wetende dat dan verder spelen geen enkele zin heeft tegen Nina.
Anne Dijkman droeg ook haar steentje bij. In haar partij tegen Barry Broek kwam ze zoveel materiaal voor dat het een kwestie van tijd leek dat Anne de overwinning pakte. Niets was minder waar. Als sneeuw voor de zon verdween de voorsprong van Anne en pakte Barry toch nog de overwinning. Een excuus voor Anne was wel, dat ze niet in haar gelukhoekje zat.
Iwan Cordia en Gregory van den Ende speelden een heel behoorlijke partij, waarin het lange tijd gelijk opging. In het eindspel met beide spelers nog een dame en toren met vijf pionnen had Iwan de dame en toren van Gregory ingebouwd, waardoor Iwan een vrijpion kon laten promoveren en hierdoor de winst kon meenemen.
Thomas Rebel ging vol in de aanval tegen Chris Pruiksma, die lijdzaam moest toezien hoeveel materiaal van hem verloren ging. Zoveel dat Thomas hierdoor de winst pakte.


Thomas Rebel ging vol in de aanval en won van Chris Pruiksma

Tim Boudensteijn dacht dat hij Thomas Lichtendaal in een keer had matgezet, maar er bleek nog een verdedigende zet. Even later dachten beide heren opnieuw dat Thomas mat stond, maar ook nu was er de verdedigende zet. Daarna was het over met Tim. Thomas nam het initiatief over en won de partij.
Boy Wu ging er in zijn partij tegen Daan Koetzier weer eens goed voor zitten. Een knappe aanval was het resultaat en Daan liep mat. Marcel Geschiere had in zijn partij tegen Wim Dijkman in het eindspel een pion die door Wim niet meer te verdedigen was. Winst voor Marcel.
Rick Mussche komt weer op zijn oude niveau. Nu versloeg hij Thomas Otte met een sterke dame-toren aanval.
Tom Noordzij is al weken in vorm. In zijn partij tegen Ruben van der Poel leek aanvankelijk Ruben de beste papieren op de overwinning te hebben maar met een perfect uitgevoerde aanval door het centrum werd het pleit in het voordeel van Tom beslecht.
De strijd om de koppositie tussen Dick Wijker en Ingmar Visser werd gewonnen door Dick. Al in het begin van de partij won Dick twee pionnen door een dubbele aanval op f7 en b7. Hierdoor verloor Ingmar twee pionnen. Ingmar weigerde zich bij de dreigende nederlaag neer te leggen en won een pion terug en dwong het paard van Dick buiten spel. Dick zag echter een mooi matpatroon van heel wat zetten diep. Die aanval werd Ingmar te veel.
De partij van de dag was die tussen Vincent Geschiere en Koen van de Velde. Beide heren raakten verzeild in een razend interessant middenspel, wat Koen herhaaldelijk deed verzuchten, 'dat hij het niet meer zag'. Vincent derhalve schaakte onverstoorbaar verder. Uiteindelijk, toen de kruitdampen van het bord waren opgetrokken, bleek dat niemand meer kon winnen en een remise het resultaat was.
Daarna is er nog een gehele ploeg gaan voetballen en de taferelen die zich daar afspeelden zouden de bondscoach in een niet te stuiten lachbui hebben doen uitbarsten.

Andries Visser