Examens en partijen

Jeugdcompetitie ronde 37

Ronde 37 van de jeugdcompetitie was apart te noemen. Voordat er gestreden werd om een hogere positie op de ranglijst te verwerven, hadden de meeste leerlingen een examen afgelegd van het stappenplan dat varieerde van stap één tot stap vier. Dat daardoor bij sommige de concentratie wat minder was dan anders werd wel aangetoond op het schaakbord. Mirjam Visser maakte korte metten met Rick Mussche. Rick zag dat zijn dame op de tocht stond en verplaatste deze dan ook. Alleen overzag hij dat het vluchtveld geen soelaas bood want ook dat veld werd aangevallen, dus weg dame en weg partij. Thomas Otte bevocht voor de derde keer dit seizoen Ruben van der Poel. Dat Thomas een gevaarlijke tegenstander blijft, ondervond hij deze keer wederom. De aanvalsdruk werd Ruben even te groot; gaten vielen er in zijn verdediging en daarvan werd optimaal geprofiteerd door Thomas.


Thomas Otte is en blijft een gevaarlijke tegenstander

Tom Noordzij behaalde een zwaarbevochten overwinning op Boy Wu. In opening en middenspel was Boy heer en meester. Maar na een paar foutjes van de zwarten ging Tom er nog eens goed voor zitten en wist zo in het eindspel de winst toch naar zich toe te trekken. Gregory van den Ende mocht tegen Iwan Cordia. Dat Gregory bloed, zweet en tranen in zijn examen had gestoken, werd zichtbaar in het middenspel. Iwan stormde met zoveel stukken zijn koningstelling binnen dat er geen houden meer aan was en hem niets anders overbleef dan opgave. Vincent Geschiere behaalde een verdienstelijke remise tegen Bart Mussche. In het eindspel had Bart een paard en twee pionnen tegenover een loper. Vincent moest de goede zetten zoeken voor zijn koning, pikte nog een pion mee en beide heren besloten daarna dat een half puntje ook wel goed was.
Tim Boudesteijn vergaloppeerde zich tegen Anne Dijkman. Door een paar verkeerde zetten joeg Anne het ene na het andere stuk van het veld. Tim kwam nog wel even terug door torenwinst, maar het mocht niet meer baten en Anne was een punt rijker. Roelof Stikker zat zo gespannen te wachten op de uitslag van zijn examen, dat zijn tegenstander Barry Broek profiteerde van zijn foutjes, hier en daar wat materiaal in beslag nam en zo vrij eenvoudig de overwinning naar zich toe trok. Tymon Ruijs zat tegen Daan Koetzier. Dat Daan het geleerde ook meteen in de praktijk gebruikt, werd Tymon vrij snel duidelijk. Door de iets betere stelling optimaal te benutten, wist Daan het spel naar zich toe te trekken en het volle punt te pakken. Net als Roelof zat ook Koen van de Velde te worstelen met zijn zenuwen in afwachting van zijn behaalde cijfer. Zijn tegenstander Thomas Rebel had daarvoor een partijtje tegen één van zijn leraren met verlies afgesloten en dacht, dit gebeurt mij niet meer. Door een goede veldbezetting pakte hij zijn vijfde overwinning op rij en gaf daarmee Koen wat stof tot nadenken.
En dan de examens. Van de 14 examens werden er 12 positief afgesloten, een prima resultaat voor een landelijk examen. Voor stap vier slaagden Nina Schumacher, Dick Wijker en Ingmar Visser, stap twee werd behaald door Julian Lastdrager en Gregory van den Ende en stap één werd positief afgesloten door Daan Koetzier, Roelof Stikker, Koen van de Velde, Boy Wu, Bart Mussche, en Tom Noordzij.

Patrick de Koning