Jeugdschaak is populair

Jeugdcompetitie ronde 38

Het schaken voor de jeugd lijkt steeds meer aan populariteit te winnen. Afgelopen donderdag waren er maar liefst 26 schakers in het Jan Ligthart gebouw aan de Eksterlaan, dit terwijl twee nationale voetbalteams hun kunsten op ongeveer hetzelfde tijdstip op de televisie vertoonden. De kunsten die getoond werden bij de jeugd waren, afgezien van het fenomenale stiftje van Klaas-Jan Huntelaar, zeker niet minder.
De eerste die een kunstje flikte, was Roelof Stikker die Thomas Rebel verschalkte met een vroeg mat. Thomas met zwart druk bezig met een dubbel fianchetto, verloor f7 uit het oog en werd op een klassieke manier mat gezet.
Julian Lastdrager verloor naar eigen zeggen de dame van Rick Mussche uit het oog. Dames kun je beter niet uit het oog verliezen, weet nu ook Julian want de punten gingen naar Rick.
De familie Visser deed het deze avond prima. Mirjam Visser creŽerde tegen Marcel Geschiere een paar vrijpionnen die ongehinderd door konden lopen en daarmee de partij beslisten. Ingmar Visser had in zijn partij tegen Wim Dijkman ook een aantal vrijpionnen gecreŽerd, zodat het voor Wim vechten tegen de bierkaai was.
Gregory van den Ende won gedecideerd van Mark Scholten. Mark was volgens eigen zegge niet in vorm. Tom Noordzij vroeg zich voorafgaand aan de partij tegen Thomas Otte, wie dat was. Naar alle waarschijnlijkheid weet hij dat nu voorgoed, want met een scherpe aanval bracht Thomas Tom op de knieŽn.


'Lucky Dick' Wijker

Bart Mussche en Ruben van der Poel waren in een heftig gevecht op het bord verwikkeld, waarin er nog wel eens wat mis ging. Ruben toonde zich op het beslissende moment het slagvaardigst en nam de punten mee naar huis. Boy Wu ging in zijn partij tegen Koen van de Velde door een foutieve damezet de mist in. Boy dacht een stuk te winnen maar zag te laat dat het stuk gedekt stond. Winst voor Koen.
Vincent Geschiere en Daan Koetzier maakten er een lange zit van, waarbij Daan telkens een optisch overwicht had. Uiteindelijk verzilverde Daan zijn overwicht in de slotminuten van de partij. Thomas Lichtendaal dacht in zijn partij tegen Barry Broek dat hij mat stond, maar er bleek nog een tussenzetje te zijn. Tevergeefs want op de volgende zet was het wel mat.
Pieter Rebel, debutant deze avond, kon het niet bolwerken tegen Tymon Ruijs. Al leek het in het begin dat Pieter zou gaan winnen, de partij sloeg echter om en Tymon pakte de winst. De andere debutant, Maurits van Rees, ging er wel met de winst vandoor. Tegen Anne Dijkman veroverde hij groot materiaal en won daarna de partij.
De partij van de dag kwam dit keer op naam van Nina Schumacher en Dick Wijker. Een boeiende partij die de gehele 40 minuten duurde, en waarin beide spelers elkaar geen duimbreed toegaven. Nina leek uiteindelijk de winst te kunnen gaan pakken door tijdvoordeel: ruim 3 minuten voor Nina en een kleine minuut voor Dick. Nina begon in gelijke stand te denken en te denken waardoor ze door haar klok ging. Toch nog winst voor Dick, die hard op weg is om 'Lucky Dick' genoemd te gaan worden.

Andries Visser