Schaakraadsels bij Kijk Uit

Jeugdcompetitie ronde 3

De derde competitieronde van de jeugd is gepaard gegaan met een hoop raadsels voor de jonge helden op de schaakborden. Sommige werden bijtijds opgelost, maar er bleven er ook na verwoed nadenken een aantal onopgelost.
Dick Wijker had Koen van de Velde een 'Italiaanse openingsraadsel opgegeven'. Het pionnetje op f7 werd door loper en paard onder vuur genomen. Een geliefd doel bij vele schakers. Het meest voor de hand liggende antwoord d5 werd door Koen niet gevonden, met als resultaat een ravage in de koningsstelling en een verloren partij. Later heeft Dick het Koen laten zien hoe het moet en Koen kan in het vervolg deze opening dan ook met gerust hart spelen.


Daan Koetzier verloor pas in het eindspel van de sterke Nina Schumacher

Een ander raadsel hadden Tom Noordzij en Ramon Wonink op het bord getoverd. Beide heren dachten dat Ramon Tom had pat gezet. Maar na nog eens goed kijken vond Ramon de oplossing, want de koning van Tom kon een pion pakken en Ramon had de winst te pakken.
Gregory van den Ende haalde zijn specialiteit weer eens te voorschijn gehaald: koning van de tegenstander uit zijn stelling lokken en op het midden van het bord mat zetten. Als een geslepen indiaan deed hij dit met de koning van Vincent Geschiere.
Ingmar Visser had in zijn partij tegen Maurits van Rees een aanval van tomeloze aanvalsdrift. De ene na de andere krachtzet kwam op het bord en daarop kon Maurits geen antwoord geven. Winst voor Ingmar.
Ook Thomas Rebel trok flink van leer tegen Chris Pruiksma. Al snel werd het Chris allemaal te veel en had Thomas de winst te pakken.
Broer Pieter verging het een stuk minder. Tegen Mark Scholten liep hij in het herdersmatje. Er moet wel bij gezegd worden,dat Mark in deze materie een erkend specialist is.
Anne Dijkman moest het opnemen tegen Roelof Stikker. Roelof veroverde veel materiaal en toen de schade echt niet meer te repareren viel, vond Anne het welletjes en gaf de partij op.
Boy Wu behaalde een overwinning op Kirsten Broek. Op een goede koningsaanval van Boy moest Kirsten het antwoord schuldig blijven.
Barry Broek hield de familienaam in ere door met een prima overwinning Thomas Otte te verslaan. Al heel vroeg in de partij had Thomas twee stukken verloren. Barry bleef goed bij de les en na enig moeilijk manoeuvreren van Barry’s kant had hij uiteindelijk toch de koning van Thomas te pakken.
Julian Lastdrager en Wim Dijkman hadden beiden hun dame weggeven. Wim behield aan deze loszinnigheden een toren meer over en ondanks dat het eindspel van Wim nog niet zijn specialisme is, zette hij Julian knap mat.
Nina Schumacher en Daan Koetzier speelden de mooiste en tevens ook langste partij. Nina kwam in het middenspel met een pionnetje meer. Daan, goedspelend, won het kleinood terug. Daarna ontspon zich een interessant eindspel met een ieder vier pionnen plus loper. Daarin kregen beide spelers kans op de overwinning tot Nina de bevrijdende zet zag en de winst kon pakken.

Andries Visser