De aardigste schaker bij jeugd Kijk Uit

Jeugdcompetitie ronde 4

In een opmerkelijke vierde ronde van jeugdcompetitie waren er veel nieuwtjes: zoals de eerste remise voor Ramon Wonink sinds zijn intrede (bijna een jaar) bij Kijk Uit, de aardigste schaker bij de jeugd volgens Thomas Rebel in de persoon van Dick Wijker, en de tot nu toe opmerkelijke serie overwinningen die Wim Dijkman neerzet.

Allereerst te beginnen bij het laatste. In zijn partij tegen Daan Koetzier leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor Wim. Uit de opening kwam Daan niet ongeschonden en moest een stuk inleveren, maar de partij kantelde. Daan liet zien dat hij getalenteerd is en met een reeks prima zetten moest Wim zijn voorsprong weer inleveren. Een spannende strijd ontstond waarbij de grotere schaakervaring van Wim de doorslag gaf.
Thomas Rebel moest het opnemen tegen Dick Wijker. Dick bij de senioren al een gevreesde tegenstander, won de partij. Daarna was Thomas zo onder de indruk van de genereuze gebaren van Dick, dat hij hem terstond tot de aardigste schaker bestempelde.


Kirsten Broek werd na hardnekkige tegenstand mat gezet door Pieter Rebel

Ramon Wonink en Maurits van Rees speelden een heuse thriller, waarin eerst Maurits de beste papieren bezat door middel van een stuk meer. Maar Ramon kreeg goed tegenspel en met een hele gevaarlijke koningsaanval bracht hij Maurits in het nauw. Even leek het erop dat Ramon kon doorstoten met een pion, maar hij koos voor een aantal behoudende zetten en de partij was weer in evenwicht. Met eenieder drie pionnen en koning werd er tot remise besloten.
Roelof Stikker leek tegen Mark Scholten de winst te grijpen met een dame en een toren meer. Maar tot overmaat van ramp en een enorme mazzel voor Mark, zette hij hem pat.
Boy Wu begon tegen Tom Noordzij wat te optimistisch zijn partij, met een dame meteen al op f3. Dit ging ten koste van de ontwikkeling en tot overmaat van ramp werd de dame van Boy er ook nog afgeslagen, winst voor Tom.
Koen van de Velde liet er tegen Chris Pruiksma geen gras over groeien. Met goed spel trok Koen de winst naar zich toe.
Ruben van der Poel behaalde zijn eerste overwinning dit seizoen. Anne Dijkman moest lijdzaam toezien hoe Ruben de winst pakte.
In de partij tussen Pieter Rebel en Kirsten Broek werd er een paar keer ten onrechte mat geclaimd. Maar uiteindelijk lukte het Pieter om Kirsten mat te zetten.
Nieuwkomer Jordy van den Berg had het niet getroffen met de paring op de computer. Hij moest het opnemen tegen de ervaren Gregory van den Ende. Gregory na een wat ongelukkige seizoenstart ver teruggeworpen in het klassement, liet zien dat hij weer op weg is naar het bovenste deel van de ranglijst.
Barry Broek en Vincent Geschiere hebben beiden ook een ongelukkige seizoenstart gekend. Barry kon de negatieve cyclus vorige week doorbreken en deze week leek Vincent hetzelfde te gaan doen. Nadat hij de dame van Barry won, leek het ijs gebroken, maar de partij kantelde volledig en Barry won alsnog de partij.

Andries Visser