Maurits van Rees in grootse vorm

Jeugdcompetitie ronde 5

Op een kletsnatte donderdagavond hebben de jonge schakers weer fraaie dingen laten zien op het schaakbord. Het meest in het oog springend was de overwinning van Maurits van Rees op Nina Schumacher. Maar ook het onmogelijke pat van Ruben van der Poel mocht er zijn. En tenslotte Vincent Geschiere die zijn hatelijke nul wegpoetste.
Te beginnen met de overwinning van Maurits, al vroeg in de partij won hij een licht stuk. Maar Nina leek het stuk terug te kunnen winnen door zijn loper op te sluiten. Maurits echter deed een paar prima zetten en speelde zijn loper vrij. Daarna in het eindspel kreeg Maurits de wind in de rug en met een prima paardvorkje was de partij gedaan. De c-pion kreeg vrije doorgang en Nina staakte haar verzet.


Maurits van Rees liet fraaie dingen op het bord zien en won zijn partij

Boy Wu vond het onbegrijpelijk dat het schaken met deze regen doorging. En dat was ook goed te zien op het schaakbord want hij werd door Ruben van der Poel van al zijn stukken 'bevrijd'. Maar Ruben slaagde er in om Boy pat te zetten met twee dames en een halfvol bord met stukken!
Een ander pat vond plaats tussen nieuwkomer Ben Eppink en Kirsten Broek. Nadat Ben alle stukken van Kirsten had buitgemaakt, dreef hij haar koning in de hoek zonder schaak maar ook zonder vluchtweg.
Broer Barry Broek speelde tegen de andere debutant op deze competitieavond, Tom Schrijvers. Barry liet zich niet verrassen en won van Tom.
Vincent Geschiere al weken heel dicht bij een overwinning, slaagde er nu wel in. Tegen Thomas Otte won hij volgens de traditie van de laatste weken de vijandelijke dame maar gaf zijn dame daarna ook weer cadeau. Ditmaal bleef Vincent aan de goede kant, zijn pion promoveerde tot dame en hij besloot met mat.
Julian Lastdrager toverde een fraai mat tegen Koen van de Velde op het bord. De koning van Koen grotendeels onbeschermd, werd met een dame en paard schaakmat gezet.
Ramon Wonink en Roelof Stikker gingen lange tijd gelijk op tot een eindspel met Ramon vier pionnen en loper, en Roelof vijf pionnen waarvan een dubbelpion plus loper van de andere kleur. Theoretisch remise maar Ramon gebruikte zijn langere schaakervaring om alsnog de winst uit het vuur te slepen.
Daan Koetzier had Mark Scholten stevig in de klem. Nadat Daan mat had gemist, kon hij de partij toch nog in zijn voordeel beslissen.
Anne Dijkman had heel veel moeite om het mat te vinden tegen tegenstander Stef Brouwer. Na veel gekraak, gezucht en gepiep vond Anne het mat uiteindelijk.
Dick Wijker moest het opnemen tegen Tom Noordzij. Dick begon met een onorthodoxe pionnenstorm waar Tom het antwoord op schuldig moest blijven.
Lijstaanvoerder Ingmar Visser moest het opnemen tegen Wim Dijkman. Na wat schermutselingen in het middenspel waarbij Wim twee stukken achterkwam was de partij beslist.

Andries Visser