Het gaat om de koning

Jeugdcompetitie ronde 8

Veel beginnende jeugdschakers denken dat het gewonnen materiaal al een garantie is voor de overwinning. Mede hierdoor zien ze nog wel eens een beslissende mataanval over het hoofd. Maar ook met minder materiaal is een overwinning mogelijk. Het einddoel is en blijft de vijandelijke koning.
Een mooi voorbeeld was de partij tussen Roelof Stikker en Ramon Wonink. Roelof al vroeg in de partij met een stuk meer, dat stuk werd wel weer ingeleverd, maar Roelof kreeg compensatie in de vorm van een vrijpion en fixeerde daar al zijn aandacht op. Een damezet van Roelof had echter een vroeg einde aan de partij gegeven. Roelof zag het niet, maar behaalde uiteindelijk wel de knappe overwinning op Ramon.
Ook de partij tussen Kirsten Broek en Jordy van den Berg kende een dergelijk voorval. Kirsten kon de partij naar een vroeg einde brengen maar koos voor materiaalwinst. De tweede keer liet Kirsten zich daartoe niet meer verleiden en zette Jordy mat.


Jordy van den Berg moest zijn meerdere erkennen in Kirsten Broek

Broer Barry was in zijn partij tegen Mark Scholten evenals vorige week in een gewonnen eindspel verzeild geraakt, en de geschiedenis herhaalde zich weer eens. Ook deze week kwam hij niet verder dan remise. Als gevolg hiervan heeft Dick Wijker zich opgeworpen om Barry de fijne kneepjes van het eindspel te leren.
Dick had Nina Schumacher als tegenstander. Nina met muts als gevolg van een bad hair day, had ook niet echt een good chess day want Dick trok de overwinning ontspannen naar zich toe.
Dan de partij van Maurits van Rees en Ingmar Visser. Al vroeg in de partij won Ingmar twee pionnen, om ze daarna weer te offeren voor een geslaagde mataanval met toren en loper.
Ben Eppink leek tegen Koen van de Velde naar een overwinning te gaan door allerlei materiaal te winnen. Maar Ben werd wat al te optimistisch en vergat zijn koning veilig te stellen. Koen was er als de kippen bij en zette de koning mat.
Daan Koetzier trok met dame en loper de stelling van Boy Wu binnen. Lange tijd kon Boy zijn verdediging in stand houden, maar een moment van verslapping bij Boy bracht de overwinning naar Daan.
Tegen Ruben van der Poel kende Thomas Otte het moment van verslapping al in het begin van zijn partij. Het kostte hem zijn dame, daarna ging er bij Ruben van alles mis zodat Thomas alsnog de winst binnen haalde.

Andries Visser