Ingmar Visser verstevigt zijn koppositie

Jeugdcompetitie ronde 9

Nu de eerste herfststormen over het land razen, woedde er ook een stevige schaakwind aan de Eksterlaan. Bijna alle jeugdschakers waren getuige van boeiende en soms ook verrassende uitslagen.
Thomas Otte had de eer om donderdag als eerste zijn partij te beŽindigen. In zijn partij tegen Ben Eppink zette hij Ben mat met dame en loper. Ben had in tegenstelling tot vorige week zijn koning wel gerokeerd, maar haalde per ongeluk zijn paard van f3 weg, en zo kon Thomas Ben mat zetten op h2.
Daarna haalde de koploper uit groep vier, Stef Brouwer, een kunstje uit door Pieter Rebel net een zetje voor te blijven en zo de koning van Pieter schaakmat te zetten.
Jordy van den Berg en Chris Pruiksma gingen lange tijd gelijk op, maar de grotere schaakervaring van Chris gaf uiteindelijk de doorslag.
Ook Nina Schumacher had een niet al te moeilijke avond. Al vroeg in haar partij tegen Ramon Wonink won zij zwaar materieel en was het voor Ramon vechten tegen de bierkaai.


Ingmar Visser wint van Dick Wijker en verstevigt zijn koppositie

Tymon Ruijs, na een aantal weken afwezig te zijn geweest, trof het niet met zijn tegenstander Vincent Geschiere. Vincent de laatste weken in grote vorm, won dan ook de partij.
Boy Wu altijd wel in voor een verrassing, won van Julian Lastdrager die na zijn dame te hebben verloren voor een onmogelijke opgave werd geplaatst.
De dames Gizem Erdogan en Kirsten Broek maakten er een ware marathonpartij van. Nadat Kirsten een record aantal zetten lang de koning van Gizem te hebben schaak gezet, ging Gizem tenslotte door haar vlag heen.
Koen van de Velde deed goede zaken door zijn partij tegen Ruben van der Poel winnend af te sluiten. Koen met een aantal stukken meer, moest met de dolende koning van Ruben afrekenen en dat deed hij met verve.
Tom Noordzij zorgde voor een stunt door Gregory van den Ende te verslaan. De koning van Gregory, ergens aan de zijkant van het bord geparkeerd, werd een prooi voor de gretige stukken van Tom.
Roelof Stikker en Mark Scholten voerden een spektakelstukje op. Mark gaf drie stukken weg om het mat te bewerkstelligen en warempel, het lukte. Een zeer knappe overwinning van Mark.
Wim Dijkman sloeg al in het begin van de partij tegen Barry Broek in op f7. Die tik kwam Barry ondanks heldhaftig verzet niet meer te boven.
Het topduel tussen Dick Wijker en Ingmar Visser kende een spectaculair verloop. Dick kwam met wit prima uit de opening en twee superlopers leken de partij te beslissen. Ingmar wist het gevaar echter te neutraliseren en kwam in een eindspel terecht van koning, toren en drie pionnen. Daar raakte Dick de draad kwijt en Ingmar liet zien dat hij het eindspel prima beheerst. Winst voor Ingmar die Dick dit seizoen tot een zware achtervolgingsrace heeft veroordeeld.
De mooiste partij van de avond ging tussen Maurits van Rees en Thomas Rebel. Beide getalenteerde heren gaven elkaar weinig toe, tot in het eindspel iets teveel pionnen van Thomas het onderspit dolven. Maurits creŽerde een vrijpion en besliste daarmee de partij in zijn voordeel.

Andries Visser